Ξεκινά η διαδικασία για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου

on .

GEFYRA KORAKOY

• Την έναρξη της διαδικασίας αναστήλωσης της Γέφυρας του Κοράκου σηματοδότησε η παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη προχθές στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το «2018 Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Εξάλλου την ανακοίνωση για αναστήλωση του σημαντικού αυτού μνημείου, του μεγαλύτερου ίσως μονότοξου γεφυριού της Ευρώπης, που ένωνε την Ήπειρο με την Θεσσαλία, έκανε ο ίδιος ο Υπουργός κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου στην Πλάκα τον Σεπτέμβριο.
Ας σημειωθεί ότι η Γέφυρα Κοράκου χτίστηκε πριν από 503 χρόνια και καταστράφηκε πριν από 69, την περίοδο του Εμφυλίου. Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Υπουργείου Υποδομών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Υπουργός επεσήμανε τις δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχουν ακριβείς αποτυπώσεις, όπως στο Γεφύρι της Πλάκας, παρά μόνο κάποιες παλιές φωτογραφίες, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τα σημερινά εργαλεία μπορεί να κατασκευαστεί ένα πανομοιότυπο Γεφύρι.
Παράλληλα, ο Χρ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε ότι μέσα στον χρόνο θα κληθούν όλοι οι φορείς που συνεργάστηκαν για το Γεφύρι της Πλάκας για να προχωρήσει η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης.
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι η προσωρινή στήριξη του πέτρινου κτιρίου που λειτουργούσε ως τελωνείο, η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, η ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης, η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού των προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την αναστήλωση, η σύνταξη των τεχνικών δελτίων και η δημοπράτηση. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Χρ. Σπίρτζης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στο Μετσόβιο και στο ΤΕΕ Ηπείρου για την στάση τους και την κοινή προσπάθεια στη Γέφυρα της Πλάκας.

* * *
Για το ιστορικό γεφύρι μίλησε η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Χρήστος Καπερώνης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, εκ μέρους της Επιτροπής στήριξης, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.