Οι οπτικοί διαμηνύουν ότι δεν υποχωρούν σε εκβιασμούς

on .

GYALIA

• Δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε εκβιασμούς, αλλά ούτε και να οδηγήσουν σε «λουκέτο» τα καταστήματά τους, διαμηνύουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό οι Σύλλογοι Οπτικών – Οπτομετρών της χώρας, με αφορμή την κόντρα για την διαδικασία αποζημίωσης μέσω κουπονιών, που έχει ξεσπάσει μεταξύ των οπτικών και του αναπλ. Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη.
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου, ο ασφαλισμένος δίνει στο κατάστημα οπτικών το κουπόνι και εν συνεχεία ο πάροχος πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, οι οπτικοί είχαν δηλώσει εξαρχής ότι δεν θα δεχθούν τα κουπόνια και στην επιστολή τους προς τον Αλ. Τσίπρα καταθέτουν τους λόγους της αντίθεσής τους, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:
- Ο οπτικός δεν παρέχει μόνο υπηρεσία υγείας, με την στενή έννοια του όρου, αλλά διαθέτει προϊόν.
- Οφείλονται ληξιπρόθεσμα ποσά από το 2011.
- Δεν μπορούν να δέχονται «χαρτιά» αντί χρημάτων, αλλά την ίδια στιγμή να πληρώνουν με μετρητά ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, τους εργαζόμενους, τους φόρους κλπ.
- Ανησυχούν ότι δεν θα εισπράττουν το ποσό του voucher, αλλά μειωμένο εκ της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω του «κλειστού προϋπολογισμού».
- Ο οπτικός – οπτομέτρης καλείται απαραδέκτως και εκβιαστικώς να αποτελέσει τον χρηματοδότη του Οργανισμού, ενώ ο ίδιος δεν έχει φυσικά δικαίωμα συμψηφισμού για τις δικές του υποχρεώσεις προς το Δημόσιο…
- Στα οπτικά είδη δεν υπάρχει καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου.
- Τα οπτικά είδη που διατίθενται από τα οπτικά καταστήματα είναι ήδη πιστοποιημένα προϊόντα και τους έχει χορηγηθεί σήμανση CE…
- Ο συγκεκριμένος τρόπος οδηγεί μετά βεβαιότητος στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και στην μείωση των δαπανών για την υγεία.
- Η μέθοδος της «υποχρεωτικότητος» δεν συνάδει με ελεύθερους επαγγελματίες δημοκρατικής πολιτείας.

Απροστάτευτοι…
Απευθυνόμενοι προς τον πρωθυπουργό οι οπτικοί τονίζουν ακόμη ότι «το επάγγελμά μας είναι παντελώς απροστάτευτο και δυστυχώς τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιδείνωσαν την κατάσταση. Τα παράνομα καταστήματα, πλήθυναν, η παράνομη διάθεση των οπτικών ειδών κατέστη ανεξέλεγκτη από κάθε εμπορικό σημείο (φαρμακεία, διαδίκτυο, μικροπωλητές, πλανόδιους, εμπορικά καταστήματα κάθε είδους κ.α.), ενώ τα γυαλιά ηλίου πωλούνται πλέον από τον οιονδήποτε. Η δημόσια υγεία-την οποία πρέπει να προστατεύει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός- ευρίσκεται σε κίνδυνο ακριβώς λόγω της έλλειψης ελέγχων και της αβελτηρίας των αρχών κι όχι του αγώνα των επαγγελματιών να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους…».