Τέλος στην… ανθρωποφαγία ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών

on .

MORIA PROSFYGES

• Το καυτό πρόβλημα του προ­σφυγικού, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα μας, η οποία εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ανήμπορη να το διαχειριστεί, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά μέσα από ένα ατυχές περιστατικό στο κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και αστυνομικός από τα Γιάννενα.
Βίντεο που καταγράφει απρεπή συμπεριφορά τεσσάρων αστυνομικών σε βάρος πρόσφυγα, οδήγησε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ ο ένας που εμφανίζεται να εξυβρίζει τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, που περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στον καταυλισμό, αλλά και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να εργαστούν αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας!

Η ΕΑΥΝΙ
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων σε χθεσινή ανακοίνωσή της στηρίζει τον συνάδελφό της αστυνομικό, θεωρώντας ότι το συμβάν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το εν λόγω περιστατικό, γνωρίζοντας την προσωπικότητα, το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά του συναδέλφου μας ο οποίος δε, σε προγενέστερο συμβάν, από την ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον αδόκητο χαμό του μικρού προσφυγόπουλου Bares συγκλόνισε το Πανελλήνιο, είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως το περιστατικό αυτό, έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αποδεδειγμένα αποτελεί προϊόν συρραφής και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει τη σειρά των γεγονότων όπως αυτά εξελίχθηκαν.
»Απεναντίας, αυτό το οποίο ξεκάθαρα και μετά βεβαιότητας διαπιστώνουμε, είναι η ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οι οποίοι πριν καν απολογηθούν έγιναν βορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την στιγμή που σκληροί κακοποιοί, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα παρουσιάζονται στον τηλεοπτικό φακό με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ‘μωσαϊκό’», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άθλιες συνθήκες
Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες που διαμορφώνονται στον καταυλισμό (εξάλλου γι’ αυτές τις συνθήκες η χώρα μας έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι), επισημαίνοντας ότι «τόσο με δικά μας έγγραφα, όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία επανειλημμένως είχε αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως αυτό του υπέρμετρου αριθμού μεταναστών (8.500 αντί του προβλεπομένου 3.000), συγκριτικά με τον ελάχιστο αριθμό αστυνομικών (6 άτομα ανά βάρδια). Αναφερθήκαμε εκτενώς στις άθλιες συνθήκες εργασίας (Π.Δ 45/ 2008), στον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αλλά και στην ψυχολογική πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι προσπαθώντας να επιφέρουν ηρεμία σε μια τεράστια αποθήκη ‘ανθρωπίνων ψυχών’».

Οι συνοριακοί
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, η οποία με ανακοίνωσή της ζητά «να σταματήσει η ανθρωποφαγία με όσους υπηρετούν στην Μόρια», τονίζοντας ότι «το τελευταίο επεισόδιο που διαδραματίσθηκε στη Μόρια με το συνάδελφο να βγαίνει εκτός εαυτού και με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρμόζουσες, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στο Camp».
Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν παρά να είναι κατακριτέες από όλους, ακόμη και απ’ τον ίδιο που ενεπλάκη στο περιστατικό μιας και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι, αλλά και την διαχρονική προσφορά του στο Σώμα». Όπως αναφέρει «είναι ο ίδιος που την ίδια ημέρα του περιστατικού πριν την ανάληψη υπηρεσίας συνέλαβε δράστη για κλοπές, είναι ο ίδιος που εδώ και χρόνια υπηρετεί στην πρώτη γραμμή, είτε στην Ελληνοαλβανική είτε στον Έβρο είτε στα νησιά με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Όλα αυτά που δεν αμείφτηκαν ποτέ, αλλά αντίθετα η τεράστια πίεση, προκάλεσαν στο τελευταίο επεισόδιο αυτήν την αδικαιολόγητη συμπεριφορά».
Και σε άλλο σημείο η Πανελληνία Ομοσπονδία αναφέρει: «η αποσπασματική προβολή μιας κοινώς καταδικαστέας πράξης δεν μπορεί να εξάγει από μόνη της αντικειμενική κρίση. Μπορεί όμως να υπηρετήσει την «ανθρωποφαγία» αστυνομικών από αυτούς που δεν επιθυμούν την Ελληνική Αστυνομία στα πόδια τους για τους δικούς τους λόγους. Είναι όμως τελευταία, η νέα τάση να τοποθετούμε τον αστυνομικό στο περιθώριο και να βάλλουμε εναντίον του ώστε να τον φέρουμε στα όριά του για να τον καταδικάζει η κοινωνία. Τον διατάσσουμε να υπηρετεί σε ανοικτές δομές φιλοξενίας στα σύνορα όπου δεν υπάρχει περιορισμός κράτησης, να συνδράμει στην σίτιση των μεταναστών στο camp και να θεωρείται η μοναδική Αρχή για όλα τα δεινά. Σε ένα συγκεχυμένο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας αυτών των camp η Αστυνομία είναι η μόνη που δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά παράλληλα και η μοναδική υπεύθυνη για ότι συμβεί...».