Απόδοση τιμής στους πεσόντες του Ελληνο - ιταλικού Πολέμου!

on .

BOYLIARATI NEKROTAFEIO

• Aνήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την ερχόμενη Κυριακή, θα γίνουν τελικά οι επίσημες τελετές προς τιμήν των Ελλήνων στρατιωτικών, που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πατρίδος κατά τον Ελληνο - Ιταλικό πόλεμο του 1940 - 1941.
Τα οστά ενός μεγάλου αριθμού από τους πεσόντες, συνολικά 673 Ελλήνων στρατιωτών, περισυλλέγησαν από την περιοχή του Dragot της Αλβανίας και πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκαν στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών, όπου και ενταφιάστηκαν οριστικά, χωρίς ωστόσο να αποδοθούν τότε οι τιμές που αρμόζουν στην περίσταση.
Αυτό λοιπόν θα γίνει στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, καθώς πρόκειται να διοργανωθούν επίσημες τελετές μνήμης προς τιμήν των πεσόντων Ηρώων του 1940 – 41. Η μία τελετή είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, ώρα 10 π.μ. στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, ενώ αντίστοιχη τελετή θα γίνει την ίδια ημέρα, ώρα 12 μ., στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Μαζί με την Αλβανία
Η επίσημη τελετή για τους νεκρούς Ήρωες του ’40 θα διοργανωθεί, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την αλβανική πλευρά, όπως, άλλωστε, προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος - Αλβανίας σχετικά με «την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό της ταυτότητας και τον ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο - ιταλικού Πολέμου του 1940 - 1941 και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους», η οποία άρχισε να εφαρμόζεται μετά τις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, στην Κρήτη, τον Νοέμβριο του 2017, και στην Κορυτσά, τον Ιανουάριο του 2018.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην περιοχή του Dragot έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, οι οποίες θα συνεχισθούν σε άλλα σημεία της αλβανικής επικράτειας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες ακόμα πρόχειροι τάφοι νεκρών Ελλήνων στρατιωτών διάσπαρτοι στη γειτονική χώρα.