Ιδρύθηκε Διεθνής Ένωση Ξηρής Λιθοδομής

on .

KSEROLITHIA 1 19 3 09

• Με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ιδρύθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας η "Διεθνής Ένωση Ξηρής λιθοδομής".
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ιωάννης Λώλος, που εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου σε δήλωσή του εξήγησε το σκοπό της συμμετοχής λέγοντας τα εξής: «Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ηπείρου είναι η πέτρα. Τόσο στον ορεινό της όγκο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές οι πέτρινες κατασκευές αποτελούν το "σήμα κατατεθέν της". Οι παραδοσιακοί (πέτρινοι) οικισμοί, τα γεφύρια και οι ξερολιθιές, παλαιότερα αλλά και σύγχρονα, αποτελούν το φυσικό και ανθρωπογενές μας περιβάλλον. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε και κυρίως να το αναδείξουμε. Ως σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού και τουριστικού μας προϊόντος, πρέπει να αποτελεί στοιχείο της αειφορικής περιβαλλοντικής διαχείρισης της περιοχής μας».
Τα λοιπά ιδρυτικά μέλη, που υπέγραψαν το καταστατικό της Ένωσης, είναι φορείς από την Ισπανία (Μαγιόρκα), το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία και την Γαλλία (Κορσική). Στη συνέχεια θα υποβληθούν υποψηφιότητες και άλλων φορέων για εγγραφή στο Δίκτυο.
Στην αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμμετείχαν εκτός του Προέδρου κ. Ι. Λώλου, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Δέσκας και η συνεργάτιδα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ελένη Παγκρατίου, Αρχιτέκτων – Γεωγράφος, οι οποίοι συμμετείχαν σε σειρά τεχνικών συναντήσεων για την έναρξη λειτουργίας και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Π.Ε.Δ. Ηπείρου ανέλαβε τον τομέα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων Πολιτισμού και Τεχνών.