Προεκλογικές υποσχέσεις για αλλαγές στα όρια Περιφερειών και Δήμων

on .

EKLOGES PERIF DHMOT

• Τον αποπροσανατολισμό Περιφερειών και Δήμων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μείωση των πόρων τους, αλλά και αυτά που προμηνύονται από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, επιχειρεί ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, προαναγγέλλοντας αλλαγές στο χωροταξικό τους! 

Το συγκεκριμένο «σχέδιο» είχε μνημονεύσει και ο προκάτοχός του Πάνος Σκουρλέτης, πλην όμως ο κ. Χαρίτσης έκανε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο για «συνολική μεταρρύθμιση του χωροταξικού», την οποία ωστόσο τοποθέτησε χρονικά για μετά τις εκλογές.
Με δεδομένο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι παρελθόν, προκύπτει ένα ερώτημα που αφορά τη βιασύνη της ανακοίνωσης.
Η σκοπιμότητα είναι ευδιάκριτη: Συνδέεται με τις αθρόες προεκλογικές υποσχέσεις που μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες δεν συνδέονται μόνο με οικονομικές παροχές- «αντίδωρα», αλλά και με την ικανοποίηση κάθε μικρού ή μεγάλου συντεχνιακού αιτήματος. Και η αλλαγή των γεωγραφικών ορίων – κυρίως των δήμων- εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Το προμήνυμα για μαζικές διασπάσεις ΟΤΑ, δόθηκε με την αναβίωση των Κοινοτήτων που ήδη νομοθετήθηκε στον Κλεισθένη1, με ρυθμίσεις για υποψηφιότητες στις Κοινότητες ασύνδετες από τους Συνδυασμούς Δήμων και εκλεγόμενες σε χωριστές κάλπες.
Με δεδομένη την εξαγγελία του Υπουργού, κάθε Κοινότητα είναι ένας εν δυνάμει αυριανός Δήμος, κάθε “Κοινοτάρχης” ένας εν δυνάμει μελλοντικός Δήμαρχος. Με την προσδοκία της διάσπασης, κάθε υποψήφιος Δήμαρχος /Δημοτικός Σύμβουλος δύναται να επιχειρηθεί να “σημαδευτεί” από την κοινοτική καταγωγή του, ως προς το εάν θα προωθήσει ή όχι την ανεξαρτητοποίηση του Χ χωριού στο Πρόγραμμά του και στη θητεία του.
Η κατάσταση που ήδη άρχισε να διαμορφώνεται με την απλή αναλογική και σε συνδυασμό με την αναβίωση του τοπικισμού που προωθεί η Κυβέρνηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει το δίπτυχο που θα οδηγήσει σε διχαστικές εξελίξεις κατακερματισμού των νέων δήμων και πλήρη αδρανοποίηση των περισσοτέρων εξ αυτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί ότι έτσι θα μπορέσει να προωθήσει τις δικές του κομματικές επιθυμίες.
Μετά τις δηλώσεις Χαρίτση, στελέχη της αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι τις πρώτες «παρενέργειες», θα τις δούμε πολύ σύντομα, καθώς η κομματική – κυβερνητική επιχείρηση είναι βέβαιο πως θα ενταθεί επικοινωνιακά το επόμενο διάστημα, ειδικά όταν οι διατάξεις σπασίματος των “ακραίων, πολύ εξόφθαλμων περιπτώσεων” Δήμων -κατά τον Υπουργό- κατατεθούν στο Κοινοβούλιο και οι οποίες θα συνοδεύονται με πλήθος άλλων αιτημάτων που θα μένουν… στο «καλάθι των προεκλογικών προσδοκιών».