Εκτός των «μειονεκτικών» περιοχών 48 κοινότητες του Νομού Ιωαννίνων!

on .

SOPANHS PROBATA

• Την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να απενταχθούν από τις μειονεκτικές περιοχές 48 τοπικές Κοινότητες του Νομού Ιωαννίνων, εκφράζει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» κ. Χριστοδ. Μπαλτογιάννης, τονίζοντας σε χθεσινή ανακοίνωσή του ότι οι Κοινότητες αυτές μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν μειονεκτικές, αφού πληρούσαν, όλα τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό αυτό.
Το οξύμωρο είναι ότι ο Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε από του βήματος της Βουλής τη διεύρυνση των κριτηρίων, με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, αφού όπως είπε, «δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη της κτηνοτροφίας, προχωράμε στην ενσωμάτωση δημοτικών διαμερισμάτων στο «χάρτη» των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, τα οποία διαθέτουν σημαντική έκταση βοσκοτόπων. Επιπλέον προχωράμε και στην ενσωμάτωση των δημοτικών διαμερισμάτων των Νομών που η παραγωγικότητά τους είναι χαμηλότερη του εθνικού μέσου όρου».

Σε δυσμενέστερη κατάσταση
Φαίνεται πως, σύμφωνα με την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, αυτό δεν ισχύει για τις 48 κοινότητες των Ιωαννίνων, με την «Ένωση Αγροτών» να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, αντίθετα μάλιστα έχουν ήδη περιέλθει σε δυσμενέστερη με την προηγούμενη κατάσταση, όπως π.χ. μετά την κατασκευή των μεγάλων οδικών αρτηριών (Εγνατίας Οδού και Ιόνιας Οδού) το χειμώνα πλημμυρίζουν όλες οι όμορες και όχι μόνο, κοινότητες αυτής για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με τις καλλιέργειες, αλλά και τη βόσκηση των ζώων…».
Και πλέον όλων των παραπάνω προβλημάτων – προσθέτει ο κ. Μπαλτογιάννης- είναι δεδομένη η ανεργία που υπάρχει στην περιοχή, όπως και το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του νομού.

Με ποια κριτήρια;
Και ο ΓΑΣ αναρωτιέται:
- Ποια λοιπόν κριτήρια λήφθηκαν υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (π.χ. εδαφολογική σύνθεση του εδάφους των συγκεκριμένων κοινοτήτων, ποιες καλλιέργειες ευδοκιμούν και ποιές όχι ή είναι μόνο χορτολίβαδα, ποιές οι ανάγκες της κτηνοτροφίας, και τελικά ποια η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στο νομό);
- Έχει ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος έχει χαρακτηριστεί, σαν natura με όποιες επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό;

Καλεί σε συστράτευση
«Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να υπολογίζεται, ο Νομός Ιωαννίνων, ο εκ των πλέον προβληματικών Νομών της Ελλάδας, στους προνομιούχους Νομούς της χώρας, με αποτελέσματα δυσμενέστατα για τον αγροτικό κόσμο, τόσο από την περικοπή των αποζημιώσεων, όσο και των προγραμμάτων που ισχύουν και θα ισχύσουν κ.λ.π.», σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωσή του ο ΓΑΣ και διαμαρτύρεται για την δυσμενέστατη μεταχείριση και τον αποκλεισμό των κοινοτήτων αυτών.
Παράλληλα, καλεί τους βουλευτές αλλά και Περιφερειάρχη και Δημάρχους να συμβάλουν ώστε να μην απενταχθούν οι προτεινόμενες κοινότητες και όλος ο νομός να παραμείνει ορεινός και μειονεκτικός όπως μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν.