Με συνοπτικές διαδικασίες απολύονται 60 αρχαιολόγοι!

on .

PSHFIOPOIHSH KINHTON MNHMEION

Με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην απόλυση 60 αρχαιολόγων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εργάζονται στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων, τους ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν και θα απολυθούν άμεσα!

Πέντε από τους εξήντα, που έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ, απασχολούνταν σε Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ηπείρου και συγκεκριμένα τρεις στα Γιάννενα, μία στην Πρέβεζα και μία στη Θεσπρωτία. Οι υπό απόλυση αρχαιολόγοι εργάζονταν περί τα τέσσερα χρόνια (από το 2015), δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σε όγκο και ποιότητα αποθετήριο σύγχρονης ειδικής ορολογίας και έφεραν στο φως αγνοημένα μέχρι σήμερα και ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας ευρήματα και τους χώρους προέλευσής τους.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, λίγο πριν την καθιέρωση του «Εθνικού Αρχείου Μνημείων» αλλά και της απόδοσης της εργασίας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στο κοινό, το έργο για αδιευκρίνιστους λόγους πρόκειται να διακοπεί στο τέλος Νοεμβρίου ακυρώνοντας στην πράξη τη σοβαρή επένδυση.
Οι «αδιευκρίνιστοι λόγοι» έχουν να κάνουν με τις ανάδοχες ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες δεν υλοποίησαν όπως προβλέπονταν τα συμφωνηθέντα. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τους υπό απόλυση αρχαιολόγους, που δηλώνουν ότι είναι εκείνοι που εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας ένα σπουδαίο έργο και δεν πρέπει «να πληρώσουν αυτοί το τίμημα», πριν αυτό ολοκληρωθεί.