Μία… μυστήρια προσφυγή ματαίωσε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου

on .

SPIDER ERGOSTASIO

• Μια υπόθεση από εκείνες που ο Αλέκος Καχριμάνης σίγουρα δε θα θέλει να… θυμάται είναι αυτή με τον πλειστηριασμό του ακινήτου της μεταλλοβιομηχανίας «Spider» στα Καρδαμίτσια, στον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου τελικά δε συμμετείχε λόγω μιας προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το κτίριο και οι εκτάσεις του πηγαίνουν τελικά στον όμιλο σούπερ μάρκετ «Παπαδόπουλος», με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι επιτεύχθηκε ο ένας στόχος, δηλαδή οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης θα λάβουν κάποια χρήματα, όχι όμως και ο δεύτερος που ήταν η απόκτηση χώρου για να δημιουργήσει η Περιφέρεια εκθεσιακό κέντρο.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος ζητώντας, με αφορμή την τροπή που πήραν τα πράγματα όσον αφορά στη «Spider», την παραίτηση Καχριμάνη και την αντικατάστασή του με υπηρεσιακό Περιφερειάρχη!

Επιτεύχθηκε το ένα!
Από το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού των πρώην εγκαταστάσεων της μεταλλοβιομηχανίας «Spider» στα Καρδαμίτσια επιτεύχθηκε ο ένας από τους δύο στόχους αυτός που αφορά την είσπραξη μέρους του τιμήματος από τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Ο δεύτερος, δηλαδή η απόκτηση του οικοπέδου και των κτιριακών εγκαταστάσεων από την Περιφέρεια χάθηκε και θα αναζητηθεί πλέον άλλος χώρος για τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη σκοπιμότητας που έχει εκπονηθεί από το Περιφερειακό Ταμείο.
Τα παραπάνω υπογράμμισε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Spi­der», εξαιτίας της συγγενικής του σχέσης με τον ιδιοκτήτη της Κώστα Πέτσιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ιστορικό εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Περιφέρειας για συμμετοχή στον πλειστηριασμό, που προκλήθηκε, όπως είπε, μετά από αρχικό αίτημα του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Ζήκου και την υποβολή εγγράφου αιτήματος των εργαζομένων, ενώ παρουσίασε το λόγο που δεν συμμετείχε τελικά στον πλειστηριασμό, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, όπως είχε αποφασιστεί.

Μυστήρια υπόθεση…
Όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης, κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατατέθηκε προσφυγή την 1η Νοεμβρίου από φερόμενη κάτοικο Ιωαννίνων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η οποία ως είχε υποχρέωση την παρέπεμψε την επόμενη ημέρα (2 Νοεμβρίου) στην Επιτροπή του Άρθρου 18. Μετά την ενημέρωση που έγινε, όπως ανέφερε, «εμείς δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια για έκδοση εγγυητικής για συμμετοχή στον πλειστηριασμό, αλλά και δεν το ανακοινώσαμε προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι μέσω της συμμετοχής κάποιου άλλου ενδιαφερόμενου. Ο σκοπός επιτεύχθηκε, καθώς υπάρχει πλειοδότης που απέκτησε το ακίνητο για τις δικές του ανάγκες».
Ως προς το περιεχόμενο της προσφυγής, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι η προσφεύγουσα, η ύπαρξη της οποίας αμφισβητείται, επικαλείται «έννομο προσωπικό συμφέρον» που συνίσταται στη διάθεση εκ μέρους της ακινήτου στην περιοχή «Κατσικά». Μετά τη χθεσινή κοινοποίηση της προσφυγής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ενόψει της εκδίκασής της στην Επιτροπή του Άρθρου 18, η Περιφέρεια προτίθεται να υποβάλλει αίτημα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιωαννίνων για την χορήγηση κτηματολογικού φύλλου του εν λόγω ακινήτου, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι υπαρκτό ή όχι.
«Όλο αυτό τον καιρό ακούστηκαν κουβέντες που θίγουν την προσωπικότητά μου από ανθρώπους που από πλευράς ηθικής και τιμιότητας δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν τέτοια θέματα εδώ», τόνισε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι «λάθη μπορεί να κάνουμε, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι κρινόμαστε από τις έως σήμερα πράξεις μας».

Να παραιτηθεί!
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο υποψ. περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος προσάπτει στον κ. Καχριμάνη, με αφορμή την υπόθεση της «Spider», ότι χρησιμοποίησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ως επικοινωνιακό μοχλό πίεσης και ως «κολυμβήθρα» για τις όποιες μελλοντικές ευθύνες θα μπορούσαν να αναζητηθούν. Τον κατηγορεί δε ότι μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, έχει μετατρέψει την Περιφέρεια σε προεκλογική «εργαλειοθήκη». Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο κ. Καχριμάνης δεν μπορεί πλέον να διοικεί. Πρέπει να παραιτηθεί. Απαιτείται υπηρεσιακός περιφερειάρχης με περιορισμό στη διαχείριση της καθημερινότητας μέχρι τις εκλογές».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ