Επείγει η αποκατάσταση του πέτρινου σχολείου στο Δίλοφο!

on .

DILOFO SXOLEIO

Άμεση ήταν η απάντηση του Δήμου Ζαγορίου στην επιστολή – διαμαρτυρία κατοίκων του Διλόφου, οι οποίοι αναφέρονταν στο παλιό πέτρινο σχολείο στην πλατεία του χωριού τους που σήμερα απειλείται με κατάρρευση, θέμα που ανέδειξε χθες πρωτοσέλιδα ο «Π.Λ.».
«Έργο 15.000 ευρώ για προσωρινή λύση και μελέτη 75.000 ευρώ για συνολική αποκατάσταση προωθεί ο Δήμος Ζαγορίου στο κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής στο Δίλοφο» απαντά στους κατοίκους ο Δήμος, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για την αυστηρή κριτική που δέχθηκε.
Όμως το ότι ο Δήμος επιχειρεί να δικαιολογήσει την μεγάλη καθυστέρηση «λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις αναθέσεις των δημοσίων έργων», όπως αναφέρει, δεν μπορεί εύκολα να διώξει την ανησυχία των κατοίκων, διότι έρχεται χειμώνας, το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό και από την κακοκαιρία υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ετοιμόρροπου τοίχου, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη τοιχοποιία.
• Ολόκληρη η απάντηση του Δήμου Ζαγορίου έχει ως εξής:
«Η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών του Ζαγορίου, ιδιαίτερα του μοναδικού που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, όπως είναι το Δίλοφο, αποτελεί μέριμνα του Δήμου Ζαγορίου.
Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει αδιαφορία ή εγκατάλειψη, όπως λανθασμένα και άγνωστο με ποιο στόχο, υποστηρίζεται σε επιστολή επτά πολιτών (ορισμένοι Διλοφιώτες, όπως ο Τοπικός Εκπρόσωπος του χωριού) προς τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στους βουλευτές, και προβλήθηκε ήδη από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με την κατάσταση του παλιού σχολείου στο Δίλοφο, την άλλοτε Αναγνωστοπούλειο Σχολή.
Το πρόβλημα με τη στατικότητα του ιστορικού αυτού κτιρίου του 19ου αιώνα που δεσπόζει στην πλατεία του Διλόφου έχει απασχολήσει από την περασμένη άνοιξη το Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία με στόχο αρχικά να γίνει μια προσωρινή παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί και ταυτόχρονα δρομολογήθηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για να εκτελεστεί το αναγκαίο έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης που θα το μετατρέψει σε κτίριο διοίκησης.
Επειδή πρόκειται για ενέργειες και αποφάσεις πολύ συγκεκριμένες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου και στα ΜΜΕ, είτε εντός των Δημοτικού Συμβουλίου, γεννάται το εύλογο ερώτημα για το ύφος και την αυστηρή κριτική αυτής της δημόσιας παρέμβασης, με αναφορές σε δήθεν εγκατάλειψη, (συμμεριζόμαστε προφανώς την αγωνία τους), αλλά η ουσία είναι να αποκατασταθεί το κτίριο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ήδη ο Δήμος με τη συνδρομή και της Περιφέρειας.
Στις 10 Απριλίου 2018 στην ιστοσελίδα του Δήμου αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο:
«Με πίστωση 15.000 ευρώ που ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Ζαγορίου, θα υλοποιηθεί αναγκαία παρέμβαση στο κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής στο Δίλοφο. Πρόκειται για εργασίες αντιστήριξης, σε τμήμα της τοιχοποιίας, που επείγουν για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα στο διατηρητέο κτίριο και ειδικότερα στην πλευρά που «βλέπει» στην πλατεία του χωριού. Σχετική αυτοψία είχε γίνει προ ημερών από τον Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, τον αντιδήμαρχο Άγγελο Αρμένη, τον Τοπικό Εκπρόσωπο Αριστοτέλη Τριανταφυλλίδη, την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας Μαρία Φιλίππου και την Πολιτικό Μηχανικό της ίδιας υπηρεσίας Δήμητρα Κουσουρή.
Ειδικότερα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (€ 15.000,00) σε βάρος των πιστώσεων του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με ΚΑ 2017 ΕΠ 53000002 «Αντιμετώπιση εκτάκτων Αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2017-2019»(Υποέργο: Επιχορήγηση Δήμου Ζαγορίου για το έργο «Εργασίες αντιστήριξης Αναγνωστοπούλειου Σχολής στο ∆ίλοφο Ζαγορίου») για την εκτέλεση του ανωτέρω έργου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ως Προϊσταμένη Αρχή του έργου ο Δήμος Ζαγορίου και ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία η ∆/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζαγορίου».
Για το έργο αυτό ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για να εκτελεστεί.
Πλην αυτής της προσωρινής παρέμβασης έχει προωθηθεί από το Δήμο και η συνολική μελέτη για το κτίριο. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2018 αποδέχθηκε την ένταξη, στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.» του Τ.Π.κ.Δ, της «Μελέτης αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής και μετατροπής σε κτίριο διοίκησης» με προϋπολογισμό 75.000,00 €.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όχι μόνο δεν αδιαφόρησε ο Δήμος ή η Περιφέρεια για το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά προωθήθηκε και η συνολική αποκατάσταση (χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της μελέτης) του εμβληματικού αυτού κτιρίου για το Δίλοφο και όλο το Ζαγόρι.
Είναι φανερό και παραδεκτό, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις αναθέσεις των δημοσίων έργων, ότι η ταχύτητα υλοποίησης της δρομολογημένης παρέμβασης δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ωστόσο από πλευράς Δήμου και Υπηρεσιών του καταβάλλεται προσπάθεια για να εκτελεστεί το έργο των 15.000 ευρώ πριν επιδεινωθεί η κατάσταση του κτιρίου. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το έργο που εκτελέστηκε προ πολλών ετών στο κτίριο, δυστυχώς, δεν έδωσε ριζική λύση στο πρόβλημα στατικότητας και πιθανόν από κάποια κατασκευαστική αστοχία προέκυψε το σημερινό με την τοιχοποιία στην πλευρά της πλατείας».