Ο Δήμος φτιάχνει μητρώο για κληροδοτήματα και δωρεές!

on .

EYERGETES KOSMOS

• Παράδοση στην ευεργεσία έχει η πόλη των Ιωαννίνων, η οποία, εκτός από τα Κληροδοτήματα μεγάλων Ηπειρωτών όπως οι αδελφοί Ζωσιμά ή ο Ζώης Καπλάνης, έχει δεχθεί και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν σημαντικές δωρεές από πολίτες της που θέλησαν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο αφήνοντας μέρος της περιουσίας τους στον Δήμο.
Τρεις από αυτούς τους ευεργέτες, άγνωστους εν πολλοίς στο ευρύ κοινό, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών προχθές το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Πρόκειται για την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και την Αλεξάνδρα – Ελένη Γκαστή, για τη ζωή και την προσφορά των οποίων προς την πόλη παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Κάπως έτσι ξεκινάει ένας κύκλος εκδηλώσεων για τους ανθρώπους που με την ευεργεσία τους στηρίζουν μέχρι σήμερα την τοπική κοινωνία.

Ο Θωμάς Μπέγκας
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως τα Γιάννενα ειδικότερα και η Ήπειρος γενικότερα είχαν την τύχη να είναι η γενέθλια γη πολλών εθνικών ευεργετών. Ανθρώπων που δώρισαν ουσιαστικά μέρος ή ακόμα και ολόκληρη την περιουσία τους στην πατρίδα χαράσσοντας με το αποτύπωμά τους την ιστορία και την εξέλιξη αυτού του τόπου, ο οποίος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τη δική τους ανιδιοτέλεια.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ξεκινάει ένας κύκλος εκδηλώσεων μνήμης, τιμής αλλά και προβολής των ανθρώπων αυτών με τρεις σπουδαίους Ευεργέτες, ο οποίος θα συνεχιστεί και για τους υπόλοιπους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς που με την προσφορά τους άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων και σε ορισμένες περιπτώσεις και ολόκληρης της Ελλάδας».
Ο κ. Μπέγκας πρόσθεσε δε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Γιώτη, έχει καταφέρει να αναδείξει και να αξιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό όσα κληροδοτήματα διαχειρίζεται ο Δήμος. Όπως είπε, «αυτή είναι και η ουσία σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η χρηστή και αποδοτική διαχείριση των κληροδοτημάτων αυτών από τον Δήμο είναι και ο λόγος που οι Ευεργέτες εμπιστεύτηκαν στην αυτοδιοίκηση την περιουσία τους προς όφελος των Γιαννιωτών».

«Φτιάχνουμε μητρώο…»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Γεωργία Γιώτη, η οποία αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης που δεν ήταν άλλος από την πληρέστερη ενημέρωση της Γιαννιώτικης κοινωνίας για τα κληροδοτήματα του Δήμου, τους ανθρώπους που τα διέθεσαν, ποια είναι αυτά, πού βρίσκονται, ποια η κατάστασή τους και ποιος ο σκοπός τους, αλλά και στη δουλειά που κάνει το Τμήμα Κληροδοτημάτων συνολικά ώστε να αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας τα κληροδοτήματα αυτά.
«Είναι χρέος μας να τους αναδείξουμε, να κάνουμε γνωστή την ευεργεσία τους, την προσωπικότητά τους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι κοινωφελείς περιουσίες αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για το Δήμο μας. Τομείς όπως η πρόνοια, κοινωνική μέριμνα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ενισχύονται οικονομικά με αρκετά μεγάλα ποσά ετησίως. Ακίνητα κληροδοτημάτων έχουν δώσει λύση στέγασης δομών και υπηρεσιών. Το Τμήμα Κληροδοτημάτων αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 16 ενεργά κληροδοτήματα».
Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν περισσότερα κληροδοτήματα και είναι επιτακτική η ανάγκη καταγραφής και αποτύπωσής τους. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος προσπαθεί να φτιάξει ένα μητρώο στο οποίο ανατρέχοντας στο παρελθόν κανείς να μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τη δωρεά ή κληροδοσία. Επιπλέον έχει προετοιμαστεί έντυπο με τα ακίνητα των κληροδοτημάτων και το σκοπό τους.

Άγνωστες πτυχές…
Η εκδήλωση στον «Δημ. Χατζή» συνεχίστηκε με την κ. Μαίρη Κωστή, φιλόλογο, ιστορικό, τ. Πανεπιστημιακό και τον Κώστα Ιωαννίδη, κοσμηματοπώλη, οι οποίοι παρουσίασαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο των Ευεργετών.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, καθώς και η Ελπινίκη Μπάρκα, απόγονος της Ευεργέτιδας, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης, Αλέκος Καχριμάνης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Βασίλης Μιχελάκης, ο Αντιπρύτανης, Μηνάς Πασχόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ