Ελάχιστοι ιερείς απέμειναν για εκατοντάδες Ενορίες της Αλβανίας!

on .

ANASTASIOS ALBANIAS

• Ένας από τους πρώτους στόχους του Αρχιεπισκόπου Αλ­βανίας Αναστασίου, που το έργο του στη γειτονική χώρα είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο, ήταν η εξεύρεση και η χειροτονία κληρικών.
Όταν ανέλαβε τα ηνία της διαλυμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μετά την πτώση του χοτζικού καθεστώτος, ελάχιστοι ιερείς είχαν απομείνει και αυτοί γέροντες. Κατάφερε, παρά τις δυσκολίες, να χειροτονηθούν σ' ολόκληρη την αλβανική επικράτεια (όπου το 30% περίπου των κατοίκων είναι Ορθόδοξοι) γύρω στους 200 κληρικούς, ενώ από το 1992 άρχισε και λειτουργεί η Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία τετραετούς φοίτησης στο Δυρράχιο, στην οποία παρακολουθούν απόφοιτοι Λυκείου.
Από το 1998 λειτουργεί στο Αργυρόκαστρο και το Εκκλησιαστικό Λύκειο (αλβανοελληνικό) με την ονομασία «Τίμιος Σταυρός». Εν τούτοις, ειδικά στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου -όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος μιλώντας κατά την ακολουθία του αγιασμού στον υπό ανέγερση ναό του αγίου Σπυρίδωνα στο χωριό Καλύβια Πασά- υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιερέων.

Πολλές ενορίες, λίγοι ιερείς!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έξι αρχιερατικές περιφέρειες της Μητρόπολης Αργυροκάστρου με εκατοντάδες ενορίες υπάρχουν μόνο 33 ιερείς. Ειδικότερα η περιοχή Αργυροκάστρου και Δρυϊνουπόλεως εξυπηρετείται από 10 ιερείς, η περιοχή Πωγωνίου και Ζαγοριάς από 2 ιερείς, η περιοχή Πρεμετής και Κλεισσούρας από 5 ιερείς, η περιοχή Αγίων Σαράντα και Βουθρωτού από 8 ιερείς, η περιοχή Δελβίνου και Φοινίκης από 4 ιερείς και η περιοχή Χειμμάρας από 4 ιερείς.

Παρότρυνση Δημήτριου
Πολύ ορθά ο Σεβασμιώτατος Δη­μήτριος τόνισε «καλά είναι τα λατρευτικά κτίσματα, αλλά ποιος θα τους δώσει ζωή, ποιος θα γεμίσει αυτά τα σπουδαία κτίρια στη λατρεία, εάν δεν αποκτήσει η κοινότητα των πιστών τον δικό της ποιμένα, τον δικό της ιερέα;». Και παρότρυνε τους ενορίτες: «Είναι ώρα να βρείτε τον πιο κατάλληλο μεταξύ σας, για να χειροτονηθεί ιερέας». Το πρόβλημα της έλλειψης κληρικών, ειδικά στα χωριά, όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα, έχει να κάνει κυρίως με το ότι οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους, γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εκεί την επιβίωσή τους.

Ναοί σε εγκατάλειψη…
Όλοι αναγνωρίζουν την αναγεννητική δράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και θαυμάζουν την προσωπικότητά του, εν τούτοις λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλευση στην ιερωσύνη το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα είτε άμεσα είτε έμμεσα η Εκκλησία εξακολουθεί να διώκεται με διάφορες προφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές παλαιές ορθόδοξες εκκλησίες της Βορείου Ηπείρου παραμένουν εγκαταλελειμμένες, κάτω από ερείπια, εξαιτίας της πολύχρονης άρνησης των αρχών να προχωρήσει η αναστήλωσή τους, παρά το έντονο ενδιαφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Το αποτέλεσμα είναι τα σπάνια έργα τέχνης που αυτές περιέχουν, να μένουν απροστάτευτα. Ενδεικτικό είναι ότι από την εκκλησία στο Λάμποβο, που έχει ανακαινισθεί, αγνοείται εδώ και 39 χρόνια ο ολόχρυσος σταυρός, δώρο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, που χάθηκε το 1989 και δεν έχει βρεθεί ακόμη.
Η.Μ.