Καθημερινοί οι έλεγχοι στην αγορά των Ιωαννίνων

on .

AGORA KOSMOS XRISTOYGENNA

• Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση στην αγορά των Ιωαννίνων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές αναμένεται και αύξηση της κίνησης, καθώς αυτές τις μέρες πιστώνονται στους λογαριασμούς συντάξεις και επιδόματα, καθώς και το «δώρο» στον ιδιωτικό τομέα.
Στην κορυφή της λίστας των αγορών βρίσκονται τα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι έπονται οι υπόλοιπες αγορές, κυρίως δώρα σε παιδιά και εορτάζοντες. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι αυτές τις μέρες διοργανώνονται και διάφορα «μπαζάρ» από Συλλόγους και φιλανθρωπικά σωματεία, απ’ όπου κάποιος μπορεί να αγοράσει στολίδια και δωράκια και τα έσοδα να καταλήγουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Πάντως, η αγορά αυτή την περίοδο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, ενώ θ’ ανοίξει και τις δυο επόμενες Κυριακές.

Χρήσιμες οδηγίες…
Μιας και αυτή την περίοδο, την… τιμητική της έχει η αγορά, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου δίνει χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές, προκειμένου να αποφύγουν τις… κατατοπιές!
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν στην αγορά τροφίμων. Όσον αφορά τα νωπά κρέατα (χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες), μεταξύ άλλων, θα πρέπει να:
- Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης).
- Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.
- Οι καταναλωτές να μην αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα.
- Το χρώμα σφραγίδας είναι λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο) Ε133 για νωπά κρέατα, αμνοερίφια γάλακτος και μη, από ζώα χωρών Ε.Ε συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της χώρας μας και ολογράφως την χώρα προέλευσης και καστανού χρώματος που κλίνει προς το κόκκινο Ε155 για νωπά κρέατα τρίτων χωρών.
- Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες είναι συσκευασμένες και πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις (χώρα προέλευσης, βάρος, ημερομηνία ανάλωσης κ.α.).

Συστάσεις
Επίσης η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης συνιστά στο καταναλωτικό κοινό, ενόψει των εορτών:
• Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, χωρίς άγχος και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή.
• Υπάρχει αποδεδειγμένα επάρκεια σε όλα τα είδη βιοτικής ανάγκης οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
• Να κάνει έρευνα στην αγορά ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα.
• Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει το προϊόν που πραγματικά επιθυμεί.

Καθημερινοί οι έλεγχοι…
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα Τμήματα Εμπορίου & Τουρισμού των Δ/νσεων Ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων σε κρεοπωλεία, εργαστήρια και επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής, Σούπερ Μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης κ.α., καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις χημικές υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.