Π.Δ. ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ: Το μελετάει ο Δήμαρχος, επιφυλακτικός είναι ο Περιφερειάρχης!

on .

PAMBOTIDA

• Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το απόγευμα της Παρασκευής το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε επιτέλους σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 21 Ιανουαρίου 2019) το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας.
Έχει τίτλο «Χαρακτηρισμός της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης». Οι πρώτες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο ήρθαν χθες από Θ. Μπέγκα και Αλ. Καχριμάνη.
Το μελετά ο Δήμαρχος
Την ευχή αυτή τη φορά να θεσμοθετηθεί και να μην μείνει στα λόγια έκανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, για το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη.
Σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως η Δημοτική Αρχή μελετά προσεκτικά τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και σύντομα θα επεξεργαστεί τις θέσεις της επ’ αυτού.
«Θέματα τέτοιου μεγέθους χρειάζονται την ανάλογη προετοιμασία. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα δημοσιοποιούμε τις απόψεις μας, όπως κάνουμε πάντα σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Φυσικά και καλωσορίζουμε την έλευση ενός ακόμα σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, αν και ήρθε πολύ αργά, και δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, όπως είχαμε κάνει άλλωστε και την προηγούμενη φορά που ένα άλλο σχέδιο είχε τεθεί και τότε στην ίδια διαδικασία, με τη Δημοτική Αρχή να καταθέτει υπεύθυνα τις προτάσεις της», δήλωσε ο Δήμαρχος.
Επιφυλακτικός  ο Περιφερειάρχης
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε επιφυλάξεις για το Π.Δ. Λίμνης και ειδικότερα για την ανάθεση της ευθύνης διαχείρισής του, περιμένοντας να τεθεί επίσημα υπόψη στην Περιφέρεια.
Όπως ανέφερε «το θέμα της Διαχείρισης του Προεδρικού Διατάγματος είναι πολύ σοβαρό. Την Αυτοδιοίκηση την έχουμε για να υπάρχει μια αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Αν θέλανε λύση για τη λίμνη μπορούσαν να δώσουν το δικαίωμα, μέσω του Π.Δ. να έχει σχέση η Περιφέρεια- που έχει δείξει δείγματα ενδιαφέροντος- και ο Δήμος (Ιωαννιτών) μέσω και της ΔΕΥΑΙ. Εάν τα παραπέμπουμε σε όργανα τα οποία είναι μακριά από το πρόβλημα, αυτό δεν θα λυθεί ποτέ. Καταλαβαίνετε ότι ο Φορέας συγκροτείται από ανθρώπους του Υπουργείου, οι οποίοι κατ΄ αυτόν τον τρόπο δράσανε σε πολλά θέματα που αφορούσαν την Ήπειρο. Παράδειγμα οι δασικοί χάρτες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα από το τίποτε. Αντί να λύσουν το θέμα, να προφυλάξουμε τα πραγματικά δάση, προκάλεσαν προβλήματα».
Ο Αλ. Καχριμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Masterplan που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και το οποίο έχει δείξει τι θέλει η λίμνη. «Ήδη, ξέρουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα της λίμνης. Αν πειθαρχήσουμε και συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα τα λύσουμε και δε νομίζω ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα δώσει από μόνο του λύσεις. Είναι οι ετικέτες που ψάχνουμε πολλές φορές για να κρυφτούμε πίσω από αυτό. Περισσότερα προβλήματα από όσα έχουν δημιουργηθεί σήμερα στον κόσμο του λεκανοπεδίου, δε νομίζω να δημιουργηθούν…»
Σκοπός του Π.Δ.
Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, όπως επίσης και η αειφορική διαχείριση και αποκατάσταση της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας. Κι αυτό για να διασφαλιστεί τόσο η βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, αισθητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και γεωμορφολογική αξία, καθώς και ο ικανοποιητικός βαθμός διατήρησης των οικολογικών λειτουργιών των ειδών και των οικοτόπων, όσο και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Περιφερειακό Πάρκο
Σύμφωνα με το Π.Δ. χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο με το διακριτικό χαρακτηρισμό «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδας» η υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και καταλαμβάνει συνολική έκταση 336.634.241,98 τ.μ. εκτός των περιοχών: α) των οριοθετημένων οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων β) των οικισμών προϋφισταμένων του 1923 γ) των οικισμών με θεσμοθετημένα όρια των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης, Βορείων Τζουμέρκων και Ζίτσας δ) κανονιστικών πράξεων καθορισμού χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης προ του 1989 [όπως εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.), Ρυμοτομικών Σχεδίων (Ρ.Σ.)].
Το Περιφερειακό Πάρκο χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες προστασίας και κάθε μια σε επιμέρους ζώνες. Η διοίκηση και διαχείρισή του ανήκει στο Φορέα ∆ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων.
***
Σύμφωνα με τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο «με την έκδοση του ΠΔ θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και θα τεθούν οι βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων». Αναλυτικά το Π.Δ. για τη Λίμνη: http://www.opengov.gr/minenv/?p=9770.