Δεν θα επιτρέψουμε την ισοπέδωση της Εκκλησίας

on .

XEIROTONIA 1

• Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης θα συνεχίσει να βαδίζει κόντρα το πνεύμα της εποχής που θέλει να τα ισοπεδώσει και να τα διαλύσει όλα, διεμήνυσε για μια ακόμη φορά ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην τακτική που ακολουθεί σε δύο σημαντικά ζητήματα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στα ανοίγματα προς τον Οικουμενισμό και στο δεύτερο γάμο των κληρικών.
Η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα έγινε κατά την χειροτονία σε πρεσβύτερο του π. Ηλία Νάτση, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, συνεπικουρούσε ως λαϊκόςτο έργο της Μητρόπολης και της Ιεράς Μονής Μολυβδοσκεπάστου.

Για τον Οικουμενισμό...
«Τους αγαπούμε όλους και τους παπικούς και τους προτεστάντες και των άλλων επιμέρους δογμάτων. Δεν μπορούμε όμως ούτε να συμπροσευχόμαστε με τους ποικιλώνυμους αιρετικούς, παπικούς και προτεστάντες, ούτε και με αλλόπιστους Εβραίους ή Βουδιστές», τόνισε ο Μητροπολίτης ως προς τα ανοίγματα προς τους Οικουμενιστές, ενώ εξίσου «κάθετη» ήταν η θέση του για τον δεύτερο γάμο των κληρικών. «Πολλές νέες ιδέες γύρα από την Πίστη μας κυκλοφορούν, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη εξαγγελία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον δεύτερο γάμο των κληρικών επί καταφρονήσει των σχετικών ιερών κανόνων, οι οποίοι λένε το εντελώς αντίθετο από αυτά που εξήγγειλε το Πατριαρχείο», υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας, προσθέτοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη αγωνίζεται εναντίον της υποβάθμισης της Εκκλησίας.

Για τον δεύτερο γάμο...
Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Ανδρέας αφορά τον δεύτερο γάμο των κληρικών, που επίσης συζητείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σκέψη που όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες. «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε την υποβάθμιση, ούτε την ισοπέδωση της Εκκλησίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
Τέλος, εκτός του εκκλησιαστικού φρονήματος που ζήτησε να υπάρχει από το νέο πρεσβύτερο και γενικά από όλους τους ιερείς, ο κ. Ανδρέας τόνισε για μια ακόμη φορά τον αγώνα που πρέπει να γίνεται για το Βορειοηπειρώτες, εκτιμώντας πώς οι καιροί είναι κρίσιμοι, η Ελλάδα περιστοιχίζεται, αν όχι από εχθρικά, πάντως όχι φιλικά κράτη. «Η Εκκλησία από τα παλιά χρόνια, μέχρι και σήμερα είναι η τροφός και η φρουρός του Ελληνικού Έθνους» κατέληξε.
* * *

Η χειροτονία του π. Ηλία Νάτση, είναι η δεύτερη που έγινε με τη δύση του 2018 στην Μητρόπολη Κόνιτσας και έγινε εν μονοεκκλησία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά. Το γεγονός ότι η ακριτική περιοχή ενισχύεται με νέους ιερείς είναι στα «συν» και της Μητρόπολης και του Μητροπολίτη. Υπάρχει όμως μία ένταση που έχει να κάνει με τη χειροτονία της Τετάρτης: Με δεδομένο ότι ήταν δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, θα μπορούσε να γινόταν η χειροτονία με λιγότερους ιερείς, ώστε να εξυπηρετούνταν και ορισμένες ενορίες που δεν λειτούργησαν ανήμερα Χριστουγέννων. Το ίδιο ισχύει και όταν αποφασίζονται χειροτονίες είτε Κυριακές, είτε σε ημέρες μεγάλων εορτών με τη συμμετοχή πολλών ιερέων.