Η «Σοφία» ντύνει στα λευκά και την Ήπειρο!

on .

KRYO ANTHROPOS 3

• Με… άγριες διαθέσεις από άποψη καιρού μπήκε η νέα χρονιά και, καθώς διανύουμε τον δεύτερο μήνα του φετινού χειμώνα, ένα νέο και ιδιαίτερα έντονο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Σοφία» σαρώνει ήδη τη χώρα μας.

Τα χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της και σ’ όλη την Ήπειρο, είναι τα χιόνια σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές και το πολικό ψύχος, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για ιστορικό φαινόμενο!

Χιονοπτώσεις παντού
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο αφορά και την Ήπειρο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο κοινοποίησε και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, που κατά διαστήματα αναμένεται να είναι και έντονες. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους μετεωρολόγους, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα από το πρωί ακόμα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων! Για το λόγο αυτό εφιστάται από την Πολιτική Προστασία Ηπείρου η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, των Δήμων και των πολιτών.

Πολικές θερμοκρασίες
Ωστόσο, ακόμα και όταν σταματήσει το χιόνι στην περιοχή μας η κατάσταση δε θα καλυτερεύσει. Αυτό, γιατί θα ακολουθήσει ένα διήμερο (Παρασκευή – Σάββατο) με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μέσα στα Γιάννενα, ο υδράργυρος θα πέσει ίσως και στους 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν (!), ενώ ακόμη και το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν πρόκειται να γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Την ερχόμενη Κυριακή, εορτή των Θεοφανείων, αναμένεται μία μικρή βελτίωση της κατάστασης, με τα θερμόμετρα όμως να μην ξεπερνούν τους 5 βαθμούς Κελσίου.
Σε πιο ορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Για παράδειγμα, στο Μέτσοβο αναμένονται θερμοκρασίες της τάξης των 16 βαθμών υπό το μηδέν και συνθήκες ολικού παγετού από σήμερα και περίπου ως την ερχόμενη Τρίτη. Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης σε περιοχές όπως το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Ανοιχτά τα Χιονοδρομικά
Χάρη στις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα ορεινά του Νομού, σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί οι πίστες στα Χιονοδρομικά Κέντρα της Βασιλίτσας, του Προφήτη Ηλία Μετσόβου αλλά και του Ανήλιου. Η πρόσβαση σ’ αυτά ήταν μέχρι και χθες άνετη, χωρίς αλυσίδες, καθώς τα μηχανήματα αποχιονισμού είχαν καθαρίσει τους δρόμους. Με τις νέες χιονοπτώσεις τα πράγματα στα Χιονοδρομικά γίνονται ακόμη καλύτερα, ενόψει μάλιστα του γιορτινού διημέρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ