Και στην Βόρειο Ήπειρο γέμισαν οι ναοί ανήμερα Πρωτοχρονιάς

on .

DERBITSANH EKKLHSIA KOSMOS 3 1 19

• Οι πιστοί, στις πόλεις και τα χωριά της Βορείου Ηπείρου, που γέμισαν τους ναούς, έστειλαν το μήνυμα ότι θέλουν να ζήσουν με ειρήνη. Όχι μόνο με κοινωνική ειρήνη, αλλά και με ειρήνη ψυχής. Αυτή η ειρήνη είναι ασύγκριτα ανώτερη απ' όλους τους θησαυρούς. Είναι η ειρήνη, που έχει και μεταδίδει ο Θεός και η οποία δεν οδηγεί σε απαισιοδοξία και αδιέξοδα, αλλά σε αισιοδοξία και διέξοδα. Ευχήθηκαν να διαφανούν ακτίνες φωτός στον ορίζοντα και να μην τις καλύψουν τα παχιά μαύρα σύννεφα της απόγνωσης.
Στην περιοχή της Δρόπολης, κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Δερβιτσάνη. Οι πιστοί εκκλησιάστηκαν με την πεποίθηση ότι επάνω απ' όλους μας υπάρχει ο Θεός, προς τον οποίο καταφεύγουν για να τους χαρίσει το κουράγιο, που χρειάζονται, ώστε να περάσουν ακίνδυνα τις συμπληγάδες.

Ειρηνική συνύπαρξη
Με την ελπίδα ότι το 2019 θα είναι καλύτερο για τους ανθρώπους, έγιναν οι πρωτοχρονιάτικες ακολουθίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απηύθυνε κάλεσμα να «είμαστε σύγχρονοι και δημιουργικοί». Να σημειωθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας συμμετείχε στο εορταστικό δείπνο του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με επίσημους προσκεκλημένους τους αρχηγούς των Χριστιανικών κοινοτήτων της χώρας, καθώς και τον Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας Σκεντέρ Μπρούτσαϊ, καθώς και τον αρχηγό της κοινότητας των Μπεκτασί Εντμόντ Μπραχίμι. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Χριστιανών από πολλές περιοχές της Αλβανίας.
Εξάλλου ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, τόνισε, κατά τη θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ότι «είναι χρήσιμο η νέα χρονιά, να ξεκινήσει με μια συνάντηση με το Θεό».

«Δημιουργικοί και σύγχρονοι»
Το πυκνό εκκλησίασμα, την ημέρα της εορτής του αγίου Βασιλείου, στον κατάμεστο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, κρεμόταν, κατά το σύντομο κήρυγμά του, από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αναστασίου, που μεταφραζόταν και στα αλβανικά. Ξέρουν καλά οι πιστοί στη γειτονική χώρα ότι τα λόγια, αλλά και οι πράξεις του, κρύβουν μια δύναμη, που αποδεδειγμένα μπορεί και αλλάζει πορεία ζωής.
Με αφορμή τη φράση του Μεγάλου Βασιλείου: «Ὁ οὖν ἀπολέσας τὴν πρὸς τὸν. Θεὸν ὁμοιότητα ἀπώλεσε τὴν πρὸς τὴν ζωὴν οἰ κειότητα», τόνισε ότι «το να είμαστε σύγχρονοι και δημιουργικοί σε κάθε εποχή, σχετίζεται απόλυτα με την προσπάθειά μας να ακολουθήσουμε αυτό, για το οποίο δημιουργηθήκαμε, την ομοιότητα προς το Θεό».
Και πρόσθεσε: «Όσο περισσότερο μοιάζουμε με το Θεό της αγάπης, τόσο είμαστε πιο επίκαιροι και πιο δημιουργικοί για την πορεία της κοινωνίας μας. Ο νέος χρόνος να μας κάνει να μοιάσουμε πιο πολύ με το Μέγα Βασίλειο. Να μιμηθούμε την πίστη του, την αγάπη του, το ζήλο του, την ακεραιότητά του, τον αγώνα του για την ανακούφιση του πόνου, που είναι τόσο μεγάλος στις ημέρες μας».
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τα διδάγματα του Βασιλείου ακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού δείχνει την αγάπη του προς τους ανθρώπους με πρωτότυπες λύσεις και προτάσεις, που συμβάλλουν στην ανόρθωση της κοινωνίας.

Με τους νέους…
Γιορτινή σύναξη για τους νέους και τις νέες οργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Έπειτα από τη θεία λειτουργία στην αίθουσα του 9χρονου σχολείου και ομιλία από τον αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο με θέμα τις επιλογές της ζωής, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, πρόσφερε ένα συμβολικό δώρο. Οι νέοι/ες ένιωσαν την πατρική φροντίδα τόσο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, όσο και του Μητροπολίτη Δημητρίου. Η παρουσία τους λειτουργεί γι' αυτούς ως παρηγοριά και φροντίδα.
H.M.