Ελπίδες για προσλήψεις… μοιράζει η Κυβέρνηση στα Νοσοκομεία

on .

NOSOKOMEIO ESOTERIKO

• Πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι και η νέα χρονιά για τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία εάν ακόμη στέκονται όρθια είναι εξαιτίας της φιλότιμης προσπάθειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους.
Όμως ούτε η χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό στην Αθήνα έβγαλε «λευκό καπνό», καθώς κατά τους εργαζόμενους οι απαντήσεις του Υπουργού δεν ήταν δεσμευτικές, γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα δυο μεγάλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, το Πανεπ. Νοσοκομείο και το «Χατζηκώστα», είχε την ευκαιρία να ακούσει προχθές από «πρώτο χέρι» η κυβερνητική βουλευτής Μερόπη Τζούφη, σε συναντήσεις που είχε με τις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους.

Προκήρυξη - «παγίδα»
Το θέμα των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση Υπ. Υγείας – ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως έκανε γνωστό χθες ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού αλλά και νέα προκήρυξη, η οποία θα καλύπτει τους υπηρετούντες. Ωστόσο η ΠΟΕΔΗΝ εξέφρασε τον προβληματισμό της, κάνοντας λόγο για προκήρυξη – «παγίδα», με την οποία, όπως υποστηρίζει, η Κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελπίδα πρόσληψης σε χιλιάδες υποψήφιους!
Ο Α. Ξανθός ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως επισημαίνει το υπουργείο, «η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης.
Από την άλλη πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού έως τέλος του 2019 και την παράταση έκδοσης της προκήρυξης με νέα νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα ζήτησε την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας για τους 1.200 υπηρετούντες επικουρικούς και την όλων των πτυχίων τους.

Στο «Χατζηκώστα»
Επίσκεψη στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων πραγματοποίησε προχθές η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη.
Στο «Γ. Χατζηκώστα» συναντήθηκε με τον Διοικητή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του, με τους οποίους συζήτησε αναλυτικά την πορεία του νοσοκομείου, τις προοπτικές του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ίδρυμα και οι εργαζόμενοι. Ο Διοικητής Ευαγγ. Καρβούνης επεσήμανε την ανάγκη τήρησης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου και την εξασφάλιση της απαραίτητης γι’ αυτό χρηματοδότησης, με την Μ. Τζούφη – όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της – να τονίζει ότι η λειτουργία του αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας και γίνονται όλες οι απαιτούμενες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μέλη του Δ.Σ. επεσήμαναν στην βουλευτή την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, η οποία δυσχεραίνει την λειτουργία του και επιβαρύνει την καθημερινότητα του ιατρικού – κυρίως- προσωπικού, ενώ αναφέρθηκαν αναλυτικά και στην έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Στο Πανεπ. Νοσοκομείο
Στην συνέχεια η Υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και συναντήθηκε με τον Διοικητή του Βασίλη Τσίκαρη και τον αναπλ. Διοικητή Κώστα Χολέβα.
Η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Νοσοκομείο, ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, με τη Διοίκηση του Ιδρύματος να αναφέρει όλα τα δεδομένα σε σχέση με την μορφή και συχνότητα των σχετικών περιστατικών όσο και για τις συνθήκες που απαιτούνται για την ίδρυση και ουσιαστική στήριξη της Μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητήθηκε από την Διοίκηση η συνδρομή της Υφυπουργού στην προσπάθεια που καταβάλλει για έγκριση νέων προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, προτάσεις που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου αλλά και των εκσυγχρονισμό βασικών δομών του ιδρύματος.