Αγιασμοί υδάτων αύριο σ’ ολόκληρη την Ήπειρο

on .

THEOFANEIA FOTA STAYROS

Mπορεί ο καιρός να μη βοηθάει, όμως, εκτός απροόπτου, δηλαδή εφόσον δε συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις, τα Θεοφάνεια θα εορταστούν αύριο σ’ όλη την Ήπειρο με τους καθιερωμένους Αγιασμούς των Υδάτων.
Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κατάδυση του Σταυρού στα νερά της Παμβώτιδας, ενώ αντίστοιχες τελετές θα γίνουν και στις γειτονικές πόλεις, αλλά και σε ποτάμια της περιοχής μας όπως ο Άραχθος.

Ο Σταυρός στη λίμνη
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί αύριο, Κυριακή, ώρα 7 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 10 π.μ. θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη η πομπή που θα μεταφέρει τον Σταυρό στη λίμνη για την κατάδυση στα νερά της. Ο αγιασμός των υδάτων, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, αναμένεται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, στην Πλατεία Μαβίλη, ώρα 11.30 π.μ. και είναι σίγουρο ότι αρκετοί θαρραλέοι Γιαννιώτες κολυμβητές θα βουτήξουν στα νερά της Παμβώτιδας προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.
Με αφορμή την τελετή κατάδυσης του Σταυρού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν αύριο στην παραλίμνιο περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, από τις 7 π.μ. θα απαγορευθεί η στάθμευση στις οδούς Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Καραμανλή, Πλατεία Μαβίλη, Ευαγγελίδη, Χατζηκώστα, Ανεξαρτησίας και Κρυστάλλη. Στις ίδιες οδούς θα ισχύσει από τις 8 π.μ. και έως το πέρας των εκδηλώσεων απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων.

Στις άλλες πόλεις
Στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα θα τελεστεί αύριο η Λειτουργία του Μέγα Αγιασμού των Θεοφανείων. Στις 11:30 π.μ. θα ακολουθήσει η τελετή αγιασμού των υδάτων με κατάδυση του Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας. Στην Πρέβεζα η ρίψη του Σταυρού αναμένεται να γίνει αύριο, ώρα 11 π.μ. στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, ενώ στην Άρτα, μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού πρόκειται να ακολουθήσει η κατάδυση του Σταυρού ώρα 11 π.μ. στον ποταμό Άραχθο από το ιστορικό γεφύρι της πόλης.

…Και σε γεφύρια
• Με τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό στο Ανατολικό Ζαγόρι θα εορταστούν αύριο τα Θεοφάνεια στο Δήμο Ζαγορίου. Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., μετά την Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Αθανάσιου.
• Αγιασμός των υδάτων θα γίνει αύριο, ώρα 11 π.μ., και στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Και η φετινή τελετή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, καθώς πεποίθηση είναι πως είναι η τελευταία πριν την αναστήλωση του γεφυριού.
• Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών. Ο αγιασμός θα γίνει στη γέφυρα Κοράκου, ώρα 11 π.μ., παρουσία του Δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη και τοπικών Αρχών.
• Ο αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Σουλίου θα γίνει και φέτος στην Γλυκή, στα νερά του ποταμού Αχέροντα. Θα προηγηθεί θεία λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η κατάδυση του Σταυρού θα γίνει περίπου στις 11 π.μ..