Με χιόνι ή βροχή σήμερα το νέο κύμα κακοκαιρίας;

on .

PAGETOS

Συνεχίστηκαν και χθες οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο Νομό Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα ο παγετός να παραμένει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις τοπικές αρχές και τους πολίτες, οι μετακινήσεις των οποίων γίνονται σε αρκετά σημεία με μεγάλη δυσκολία.
Χθες τα σχολεία στα Γιάννενα, όπως και σε άλλους Δήμους παρέμειναν κλειστά, καθώς ο παγετός καθιστούσε επικίνδυνη την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Μάλιστα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων έκαναν λόγο και για νέο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα οι τοπικοί φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα οι χθεσινές ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Ήπειρο ήταν: Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων -14 C, Μέτσοβο -12 C, Καλπάκι -10 C, Τράπεζα Κόνιτσας -9 C, Νησί Παμβώτιδας -8 C, Βουργαρέλι -8 C, Παραμυθιά -7 C, Στρογγυλή Άρτας -3 C, Αμμουδιά Πρέβεζας -3 C.

Τελευταία στιγμή
Όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών σήμερα το πρωί θα αποφασιστεί εάν θα κλείσουν ή όχι. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει «οι καιρικές προγνώσεις που έκαναν λόγο για χιονοπτώσεις από χθες το βραδύ δεν επιβεβαιώθηκαν από την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ προς την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου που αφορά την περιοχή μας. Με βάση αυτή, σήμερα αναμένονται βροχές, ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι προγνώσεις, ειδικά για την περιοχή μας, περιέχουν μεγάλη πιθανότητα απόκλισης», γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως σήμερα το πρωί.
Πάντως, στον Δήμο Ζαγορίου δεν θα ανοίξουν ούτε σήμερα, Τετάρτη τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία (Πάπιγκο και Μηλιωτάδες). Σχετική απόφαση, να μην λειτουργήσουν για δεύτερη μέρα υπέγραψε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου λόγω του χιονιού και του παγετού που επικρατεί και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μετακινούμενων μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Χιόνι ή βροχή;
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων για σήμερα Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά με παράλληλη εκδήλωση βροχοπτώσεων ή χιονόνερου στα χαμηλά υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτίων γενικά διευθύνσεων ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Για αύριο, Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και προς το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Σε επιφυλακή ο Δ. Αρταίων
Απολογισμός και συντονισμός του έργου για τις επόμενες ημέρες, καθώς προβλέπεται νέο κύμα κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Άρτας, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Με αφορμή την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και τις πολλές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και τον συνεχιζόμενο παγετό λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας όλων των υπηρεσιών για την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αρταίων συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.
«Παραμένουμε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση και του νέου κύματος τις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι η ασφάλεια των συμπολιτών και των περιουσιών τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.