Σε φάση έξαρσης βρίσκονται οι ιώσεις

on .

GRIPH IOSH

• Το τσουχτερό κρύο και γενικότερα η κακοκαιρία που επικρατεί τελευταία στη χώρα, δημιουργεί… γόνιμο έδαφος για τις ιώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε φάση έξαρσης. Κοινό κρυολόγημα και γαστρεντερίτιδα ταλαιπωρούν και πολλούς Γιαννιώτες, με τους γιατρούς να δίνουν μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
Όσον αφορά την εποχική γρίπη, η οποία πολλές φορές δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές, οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χρήσιμες είναι οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic και η παιδίατρος - λοιμωξιολόγος και συνεργάτρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Ξανθή Δεδούκου μιλώντας στην Μ. Καϊτανίδη και τα «Νέα». Όσον αφορά την εποχική γρίπη σύμφωνα με την γιατρό η δραστηριότητά της κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, τονίζοντας ότι «τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως του εάν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων να επισκεφθούν τον γιατρό τους». Και αυτό διότι ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού είναι πιθανή η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις - δηλαδή, κατά τις πρώτες 48 ώρες.

Μέτρα πρόληψης
Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης αλλά και το κοινό κρυολόγημα, η ειδική του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει: «Η εφαρμογή κοινών κανόνων υγιεινής - το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, να μην ακουμπάμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλη εισόδου μικροοργανισμών και η χρήση χαρτομάντιλου κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, το οποίο έπειτα οφείλουμε να απορρίπτουμε».
Επιπλέον η αποφυγή των φιλιών, της χειραψίας και η τήρηση απόστασης ασφαλείας (περί τα 50 εκ.) από τους συνομιλητές είναι ακόμη μερικά σημαντικά μέτρα πρόληψης. Και καθώς οι ιώσεις μεταδίδονται με τα σταγονίδια, κατά τον ίδιο τρόπο μολύνονται και οι επιφάνειες. Συνεπώς και αυτές θα πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά (π.χ. πόμολα, ποντίκια υπολογιστών, τηλέφωνα).

Η αντιμετώπιση
Όποιος υποφέρει από γρίπη ή κοινό κρυολόγημα πρέπει να παραμένει σπίτι του έως ότου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, ενώ δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιβιώσεις. Η ενυδάτωση, ο καλός ύπνος, η σωστή διατροφή και η ξεκούραση είναι τα «φάρμακα» που συνταγογραφούν οι ειδικοί της Mayo Clinic.
Μάλιστα, οι επιστήμονες μιας εκ των πλέον διακεκριμένων ιατρικών σχολών των ΗΠΑ προτείνουν τις γαργάρες με αλατόνερο για την καταπολέμηση του πονόλαιμου. «Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα ζεστό νερό μπορεί να καταπραΰνει προσωρινά τον πόνο» σημειώνουν.
Επίσης σημαντική είναι και η πλύση της ρινικής κοιλότητας, καθώς «η απομάκρυνση των εκκρίσεων είναι σημαντική για τα παιδιά ώστε να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Αντίστοιχες επιπλοκές, εξαιτίας της απόφραξης, μπορεί να υποστούν και οι ενήλικοι, όπως είναι για παράδειγμα η ιγμορίτιδα» εξηγεί η Ξανθή Δεδούκου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ιώσεις κάνουν κατά κανόνα έναν κύκλο 3-4 ημερών. «Η επανεμφάνιση του πυρετού, η έντονη καταβολή, οι ακατάσχετοι εμετοί στα παιδιά, η αναπνευστική δυσχέρεια και οι πόνοι στο στήθος είναι σημάδια που δείχνουν ότι ο ασθενής πρέπει άμεσα να εξεταστεί από γιατρό», αναφέρει η ειδικός.