Το τελευταίο αντίο στο Βασίλη Χαρίση αύριο (3 μ.μ.) στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

on .

XIONI AKADHMIA AYLH 7 1 19

Ένας επιφανής Γιαννιώτης, διακεκριμένος Αρχιτέκτονας, ο Βασίλης Χαρίσης, με ανεκτίμητη προσφορά στην Ήπειρο, άφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή στην Αθήνα όπου από πολλών ετών διέμενε οικογενειακώς. Στην κηδεία του, που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αναμένεται να παραστούν πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες και κυρίως Γιαννιώτες, που ειδικά θα ταξιδεύσουν για να αποχαιρετίσουν τον ευπατρίδη συμπατριώτη μας. 

Ο εκλιπών, που γεννήθηκε πριν 85 χρόνια στα Γιάννενα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ -φιλοξενούμενος στην Φοιτητική Εστία Τοσίτσα- απ’ όπου απεφοίτησε το 1957. O Βασίλης Χαρίσης διέγραψε μια λαμπρή επαγγελματική πορεία, διαπρέποντας στον κλάδο του, αφού έφτασε και μέχρι του βαθμού του Γεν. Διευθυντού ΥΠΕΧΩΔΕ. Από το 1989 έως το 1994 υπήρξε Πρόεδρος του πολύ σημαντικού «Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας», όπου για το έργο του εκεί ακόμη και σήμερα γίνονται συχνά αναφορές.

Πολυβραβευμένος!
Ασχολήθηκε με συνθέσεις πολλών απλών αλλά και σύνθετων αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων, με ανασκαφές, αναπαραστάσεις και αναστηλώσεις αρχαιοτήτων, και με τη μελέτη θεμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα της Ηπείρου. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μονογραφιών και άρθρων σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και αυτοτελείς τόμους. Για το συγγραφικό του έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του έχει απονείμει τον τίτλο του «Άρχοντα Δικαιοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Έργα του στην Ήπειρο
Η προσφορά του στην Ήπειρο υπήρξε ανεκτίμητη. Μεταξύ πολλών έργων που σχεδίασε είναι τα κτίρια της Εθνικής Τράπεζας, της ΕΗΜ, του ΙΚΑ, το υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ (αντίγραφο του πρώτου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης), το οίκημα στο Πάρκο Πυρσινέλλα, η Πινακοθήκη Μετσόβου, ο σχεδιασμός του οικισμού στο Κανάλι Πρέβεζας και του εκεί Ιερού Ναού και σωρεία άλλων έργων. Με πρότασή του, επί των ημερών του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το Ζαγόρι χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό, όπως και το «Σαϊτάν Παζάρ» στην Πρέβεζα. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, καθώς με βάση τη δική του μελέτη άρχισαν οι συστηματικές εργασίες στερέωσης και αναστήλωσής του.
Ας σημειωθεί ότι όσα από τα έργα του έγιναν στην Ήπειρο -και εχρηματοδοτούντο από Ηπειρωτικές οργανώσεις και Συλλόγους- τα σχεδίαζε και τα επέβλεπε δωρεάν! Υπήρξε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Δημάρχου Ιωαννίνων και Προέδρου της ΕΗΜ Κώστα Φρόντζου, ενώ στενά συνδέονταν και με τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Ο Βασίλης Χαρίσης, με τη σύζυγό του Σοφία (το γένος Δεβλέτογλου) αρχιτέκτονας και αυτή στο επάγγελμα, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ένα εκ των οποίων ζει στα Γιάννενα. Πρόκειται για τον διακεκριμένο αν. καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπ. Ιωαννίνων Χαράλαμπο Χαρίση, γνωστό διεθνώς για τις μεταμοσχεύσεις.
Με τον εκδότη του «Π.Λ.» Βασίλη Κουτσολιόντο διατηρούσε πολύχρονη φιλική σχέση και συχνά έστελνε στην εφημερίδα ενυπόγραφα κείμενα-παρεμβάσεις για διάφορα σημαντικά Ηπειρωτικά θέματα. Το τελευταίο μάλιστα δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» στις 4 Οκτωβρίου 2018 (δυο μήνες πριν αρρωστήσει), με το οποίο έκανε δημόσια έκκληση προς τους Ηπειρώτες να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του ημιτελούς ναού των Πανηπειρωτών Αγίων στο Λόφο της ΕΗΜ.
* * *
Ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ και ιδιαίτερα ο Βασίλης Κουτσολιόντος απευθύνει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια και στην μνήμη του καταθέτει χρηματικό ποσό στην «Κιβωτό του Κόσμου» (Πωγωνιανή).