Η φέτα ελληνικό εμβληματικό προϊόν τονίζει με έμφαση η Ευρωπ. Επιτροπή

on .

FETA SHMAIES

• Κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με τη φέτα και τα περί παροχής κινήτρων για έξοδο αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων. Αντιθέτως πρόκειται για κλάδο ο οποίος για την επιτροπή αποτελεί παράδειγμα, όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές».
Οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός είναι αναληθής, τονίζει η Κομισιόν, προσθέτοντας πως «η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως».
Σημειώνεται τέλος πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν «έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το φετινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον και αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερώτηση Κεφαλογιάννη
Ας σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο μεταρρύθμισης του τομέα αιγοπροβατοτροφίας από την ΕΕ, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2021-2027, υπογραμμίζοντας ότι από το 2000, ο αριθμός των αιγοπροβατοτρόφων έχει μειωθεί κατά 50% στην ΕΕ.
Τονίζει ότι, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος συνεχίζει να αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του Πρωτογενούς Τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία αριθμεί 80.000 κτηνοτρόφους, με περίπου 12-13 εκ. αιγοπρόβατα και περισσότερα από 500 τυροκομεία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του ΕΛΚ, έχει ζητήσει από την Επιτροπή τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα και όχι ασφαλώς την εξαφάνισή του…
Στις προτάσεις του ΕΛΚ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η θέσπιση ειδικής περιβαλλοντικής ενίσχυσης για την προσφορά του τομέα στο περιβάλλον, ειδικά των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους κ.α.

Και ο Σπ. Ριζόπουλος
Στο θέμα των αιγοπροβατοτρόφων και της φέτας αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή του και ο υποψ. Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη που -σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο- χαρακτήριζε «ως εθνικό έγκλημα την πρόθεση των Βρυξελλών να καταρτίσουν πρόγραμμα το οποίο θα οδηγεί στην έξοδο τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους με αντιστάθμισμα σημαντική αποζημίωση για κάποιο χρονικό διάστημα».
Βέβαια, μετά και την χθεσινή απάντηση των Βρυξελλών το θέμα ουσιαστικά έχει λήξει.