Αμφίβολη η έγκριση του Π.Δ. για τη Λίμνη

on .

GIANNINA LIMNH KALAMIA

• Σοβαρές ελλείψεις στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδα, διαπιστώνει ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης. Εκτιμά μάλιστα πώς είναι αμφίβολο εάν τελικά εγκριθεί, καθώς εκτός των άλλων το Συμβούλιο της Επικρατείας θα θελήσει να ζητήσει τη γνώμη και της επόμενης Κυβέρνησης. 

-Ως προς τα επιμέρους θέματα, ο Στ. Καλογιάννης και αφού επισημαίνει πώς ο χάρτης οριοθέτησης των ζωνών έχει συνταχθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, υποστηρίζει:
 Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει χρήσεις και δραστηριότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εγκριθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2001, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), ούτε από άλλη σχετική μελέτη. Εν πολλοίς, η προτεινόμενη ζωνοποίηση είναι αυθαίρετη!
- Προκαταλαμβάνει το περιεχόμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων καθώς ορίζει ότι «οι κανονιστικές πράξεις έγκρισης του Ρυθμιστικού πρέπει να περιλαμβάνουν τα όρια και τις ρυθμίσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ΠΔ της Παμβώτιδας». Όμως το Ρυθμιστικό αφορά ευρύτερη περιοχή και σχεδιασμό διαφορετικού επιπέδου.
- Στη Ζώνη Α1 (λίμνη) αναφέρεται ότι επιτρέπεται «η χρήση των νερών του επιφανειακού υδρολογικού συστήματος για ύδρευση … κατόπιν εκπόνησης εξειδικευμένης υδρολογικής μελέτης». Μόνο ως ανέκδοτο -λέει ο κ. Καλογιάννης- μπορεί να εκληφθεί η δυνατότητα χρήσης του εξαιρετικά υποβαθμισμένου, από ποιοτική άποψη, νερού της Παμβώτιδας για ύδρευση.
- Έχουν απαλειφθεί οι ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας στο λεκανοπέδιο, πλην ενός μικρού τμήματος, ανατολικά της Παμβώτιδας, κατά συνέπεια χάνεται και κάθε έννοια προστασίας αυτής της γης, σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και τις ρυθμίσεις της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Μελέτες και Μάτσικας
Ο πρώην Υπουργός υπογραμμίζει ακόμη πώς το Σχέδιο αναφέρεται σε μία σειρά νέων μελετών που πρέπει να εκπονηθούν, ώστε το ΠΔ να καταστεί εφαρμόσιμο (π.χ. μελέτη διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, κα). Οι περισσότερες όμως εξ αυτών των μελετών πρέπει να παραπεμφθούν στο διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης.
Επίσης ζητά την επανεξέταση της προτεινόμενης απαγόρευσης έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον Μάτσικα για να καταλήξει λέγοντας: «Κλείνοντας, εκτιμώ ότι το σχέδιο ΠΔ είναι πολύ αμφίβολο εάν τελικά εγκριθεί, καθώς, πέραν της ουσιαστικής διαφοροποίησής του από την παλιά ΕΠΜ που προανέφερα, απαιτείται ένα ικανό διάστημα για την αξιολόγηση, από πλευράς Υπ. Περιβάλλοντος, των προτάσεων που θα υποβληθούν στη διαβούλευση. Στη συνέχεια το σχέδιο ΠΔ πρέπει να σταλεί στο ΣτΕ για επεξεργασία. Όμως ο χρόνος της σημερινής Κυβέρνησης λήγει. Το ΣτΕ, σε αυτή την περίπτωση, θα ζητήσει τη γνώμη της επόμενης Κυβέρνησης επί του θέματος, οπότε θα ακολουθήσει νέος κύκλος επεξεργασίας. Εάν πράγματι η Κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει την Παμβώτιδα, όφειλε να έχει ετοιμάσει το σχέδιο ΠΔ στην αρχή της θητείας της, προ τετραετίας, και όχι σήμερα που πνέει τα λοίσθια».

Οι εργαζόμενοι στους Φορείς
Τέλος ο κ. Στ. Καλογιάννης αναφέρεται και στους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης, όπως και όλων των άλλων Φορέων, λέγοντας πώς: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Οικολόγων συνεχίζει να εμπαίζει τους 400 εργαζόμενους, ανανεώνοντας (στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους!) τις συμβάσεις τους για ένα μόνο χρόνο. Σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται «στον αέρα».