Τα Γιαννιωτόπουλα μαθαίνουν τα οφέλη της ανακύκλωσης!

on .

ANAKYKLOSH MPEGKAS

• Τρόπος ζωής για όλους μας πρέπει να γίνει η διαδικασία της ανακύκλωσης αν θέλουμε να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Η καλύτερη μέθοδος για να «εθιστεί» ένας πολίτης σ’ αυτή είναι να μάθει από μικρή ηλικία τα οφέλη τηςεπαναχρησιμοποίησης υλικών κι εδώ βασικό ρόλο μπορεί να παίξει το σχολείο. 

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται το Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης για τα σχολεία της αρμοδιότητάς του που υλοποιεί για δεύτερη χρονιά φέτος ο Δήμος Ιωαννιτών. Η επίσημη έναρξή του έγινε χθες, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να προτρέπει τους μαθητές να διατηρούν καθαρή την πόλη!
Διανομή εξοπλισμού
Με τη διανομή εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησε χθες το δεύτερο Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης.
Φέτος οι μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό εκτός από το χαρτί και τις μπαταρίες, καλούνται να ανακυκλώσουν και αλουμίνιο. Η πορεία των σχολείων καταγράφεται ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα του Δήμου, το «Followgreen», όπου οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τις προσπάθειες των παιδιών. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες των μαθητών, με την δωρεά πόντων.
Ο Δήμαρχος στη Ζ.Π.Α.
Για το Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης ενημέρωσαν χθες μαθητές δημοτικών σχολείων στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας ο Θωμάς Μπέγκας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης.
Ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την πεποίθηση πως «η παρούσα πρωτοβουλία θα αποτελέσει μια διασκεδαστική διαδικασία για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από την οποία όλοι θα μάθουν το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση, αλλά και το πώς να γίνεται σωστά». Κάλεσε δε τους γονείς να στηρίξουν την προσπάθεια και τα παιδιά, να γίνουν μέλη στο «Followgreen» του Δήμου, μέσα από το οποίο μπορούν, όπως είπε, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω σε ζητήματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα κερδίζουν πόντους επιβράβευσης που μπορούν να χρησιμοποιούν στις τοπικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το πρόγραμμα για την απόκτηση ειδικών προσφορών και εκπτώσεων.
«Δουλεύοντας όλοι μαζί, όχι μόνο διατηρούμε καθαρή την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και συμμετέχουμε στην προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον», είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενους στους μικρούς μαθητές ο Δήμαρχος. Παράλληλα τους ενθάρρυνε να αγαπήσουν και να σέβονται το δημόσιο χώρο, είτε αυτός είναι το σχολείο τους, είτε μια παιδική χαρά, μια πλατεία ή ένα πάρκο.
Υψηλοί στόχοι…
«Σήμερα ανακυκλώνουμε μόλις το 10% των απορριμμάτων μας, και δουλεύουμε όλοι μαζί ώστε να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση της ανακύκλωσης», τόνισε από την πλευρά του ο Δημ. Κατηρτσίδης.
Όπως είπε, «για να πετύχουμε τον συγκεκριμένο στόχο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενό τους την υιοθέτηση της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, ξεκινάμε από τα σχολεία, από τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα τα οφέλη της ανακύκλωσης, εκπαιδεύοντας στη συνέχεια και εμάς τους μεγάλους στο να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας».
Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη δράση συμμετέχει και η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου, η οποία έχει αναλάβει τη συλλογή και τη ζύγιση των ανακυκλώσιμων υλικών από τα σχολεία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ