Όσο αυξάνει η ανακύκλωση, τόσο ωφελημένοι βγαίνουν οι πολίτες

on .

KONSTANTOPOYLOS SPYROS 21 1 19

• Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης, τόσο ωφελημένοι θα είναι οι πολίτες καθώς θα πληρώνουν λιγότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας πώς αυτό δεν αλλάζει από το αν οι Φορείς στην Ήπειρο θα είναι ένας ή τρεις. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο «Κλεισθένης 1» προέβλεπε πώς μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, θα έπρεπε να αλλάξουν τα καταστατικά τους, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης, κάτι που δεν έγινε καθώς μέσω των ΠΕΔ γίνονται συνελεύσεις, από τις οποίες φαίνεται πόσοι Φορείς θα μείνουν ανά Περιφέρεια. Στην Ήπειρο πάντως έχουν αποφασίσει οι Δήμοι να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες ΦΟΔΣΑ ως έχουν. Το ζήτημα όμως δεν έχει κλείσει, καθώς αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο αν οι άλλες διαχειριστικές ενότητες -πλην Ιωαννίνων- πληρούν όλες τις προδιαγραφές και σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συγχωνευθούν σε έναν περιφερειακό σύνδεσμο.
Στα θετικά της Ηπείρου, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, καταγράφεται και το γεγονός πώς η Ήπειρος με την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας των Στερεών Αστικών Αποβλήτων, δεν θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα, όπως το ίδιο είχε γίνει και με την αποκατάσταση ΧΑΔΑ, που είχε γίνει πάλι με τη βοήθεια της Περιφέρειας.
Εν τω μεταξύ διαβούλευση γίνεται για τον κανονισμό τιμολόγησης φορέων διαχείρισης, ο οποίος θέτει στο ισοζύγιο το «ο ρυπαίνων πληρώνει» και είναι σε συνάρτηση: Με την απόδοση της διαλογής στην πηγή, στην εκτροπή των οργανικών αποβλήτων από την υγειονομική ταφή, τη συλλογή αποβλήτων συσκευασιών ανά κάτοικο και άλλες παραμέτρους, ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα για μεγαλύτερη ανακύκλωση και ανάλογη να είναι και η τιμολόγηση φορέων και Δήμων.