Τα Γιάννενα θα αποκτήσουν μικρούς αστικούς «κήπους»!

on .

ASTIKOS KHPOS PARKLET 22 1 19

• «Ανάσες» πρασίνου, δηλαδή μικρούς αστικούς κήπους – parklet, όπως ονομάζονται, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε διάφορα σημεία της πόλης. Πρόκειται για χώρους με παγκάκια και παρτέρια, όπου θα μπορούν να κάθονται μικροί και μεγάλοι πολίτες, με τον πρώτο να τοποθετείται στην οδό Καλιάφα, έξω ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα

της Ζωσιμαίας Ακαδημίας.
Δηλώσεις για τη νέα αυτή πρωτοβουλία έκανε χθες η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις καινούριες στάσεις αστικού που θα τοποθετηθούν ανά την πόλη.

Νέοι δημόσιοι χώροι
Προέκταση του πεζοδρομίου είναι ουσιαστικά τα parklet με τα οποία ο Δήμος δημιουργεί ένα νέο δημόσιο χώρο, μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων. Όπως εξήγησε η κ. Βασιλείου, το πρώτο parklet δεν εγκαταστάθηκε τυχαία στην Ακαδημία.
«Τοποθετήθηκε στην είσοδο ενός κεντρικού σχολικού συγκροτήματος όπου φοιτούν παιδιά όλων των βαθμίδων, με σκοπό να το “υιοθετήσουν”, να το προστατεύσουν και να προτείνουν είδη φύτευσης και τρόπους αξιοποίησής του», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναλύοντας στη συνέχεια τους στόχους της πρωτοβουλίας, η οποία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, η τοποθέτηση του parklet, στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία μιας κουλτούρας προστασίας του, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλει στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, στην ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών που απαρτίζουν μια σχολική κοινότητα, αλλά και των περιοίκων που μπορούν να το χρησιμοποιούν όλες τις ώρες της ημέρας δημιουργώντας έτσι μια «αίσθηση γειτονιάς».
Δίπλα από το parklet έχουν τοποθετηθεί και ποδηλατοστάτες, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία στροφής προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα στο Δήμο μας. «Η κατασκευή δεν είναι μόνιμη και μπορεί να μετακινηθεί και σε άλλα σημεία, ανάλογα με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά», εξήγησε η κ. Βασιλείου, ευχαριστώντας παράλληλα δημόσια τον κ. Γρηγόρη Τζουμάκα, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του parklet, καλώντας κι άλλους δημότες, επιχειρήσεις, κτλ. να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Οι στάσεις του αστικού
Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της αντικατάστασης των στάσεων του αστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Όπως είπε, η απομάκρυνση των παλιών στεγάστρων, που αυτή τη στιγμή συντηρούνται, έγινε με στόχο να αντικατασταθούν όσα παρουσιάζουν επικινδυνότητα και για να τοποθετηθούν νέα σε σημεία όπου δεν υπάρχουν.
Η καθυστέρηση τοποθέτησης των νέων στάσεων οφείλεται σε κατασκευαστικές αστοχίες, που διαπιστώθηκαν κατά την παραλαβή τους. Έτσι, επιστράφηκαν στον ανάδοχο για να τις κατασκευάσει βάση της μελέτης που είχε εκπονηθεί από το Δήμο. Η κ. Βασιλείου ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία από τους πολίτες, προσθέτοντας όμως ότι η καθυστέρηση γίνεται προκείμενου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που αρμόζει στο Δήμο μας.
Όπως συμπλήρωσε, «σε ότι αφορά τις νέες στάσεις, που θα τοποθετηθούν στο ευρύτερο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, επιλέξαμε να σχεδιαστούν με τη φιλοσοφία ενός αστικού αντικειμένου. Στόχος μας είναι σταδιακά να αντικατασταθούν όλες οι στάσεις. Αναμένουμε την πρόσκληση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ώστε να διεκδικήσουμε ένας μέρος της χρηματοδότησης για το Δήμο μας».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ