Η Κυβέρνηση ανακαλεί απόφασή της για παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο!

on .

ARXONTIKO MISIOY

• Χρειάστηκε να υπάρξει γενική κατακραυγή, προσφυγή στη Δικαιοσύνη και σφοδρές πιέσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και όχι μόνο, για να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που μεταβίβαζε ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Υπερταμείο, γεγονός μάλιστα για το οποίο… πανηγυρίζει τώρα η Κυβέρνηση, αν και η αρχική απόφαση ήταν δική της! 

Και ο Δήμος Ιωαννιτών, μόλις έγιναν γνωστά τα 57 ακίνητα στα όριά του που βρέθηκαν στην λίστα, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμαρτυρόμενος για την αυθαίρετη αυτή απόφαση του Υπουργείου, αφού η μεγάλη ένσταση ήταν ότι σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονταν και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, σημεία – αναφοράς για την περιοχή μας.

ΦΕΚ ανάκλησης
Επιχειρώντας λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις άστοχες αποφάσεις τους, υπέγραψαν ΦΕΚ, με το οποίο τώρα εξαιρούνται 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στους εν λόγω κωδικούς περιλαμβάνονται και σημαντικά μνημεία του Νομού Ιωαννίνων, όπως μεταξύ άλλων, το Αρχοντικό Μίσιου, η Οθωμανική Βιβλιοθήκη στο Κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, το Τζαμί Καλούτσιανης, το Τζαμί Βελή Πασά και Μεντρεσές, διατηρητέο Μνημείο επί της οδού Ιεράρχου Γερβασίου, το Στρατόπεδο Βελισσαρίου κ.α.
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».
Η απόφαση φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου, καθώς και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι «έχει ήδη ετοιμάσει μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους».

Σκληρή κριτική από Ν.Δ.
Σκληρή ήταν η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, αναφέρει ότι «σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες εμπαιγμού, η κυβέρνηση αυτοαναιρείται»!
Και σε άλλο σημείο επισημαίνει: «εξακολουθούν, βεβαίως, να παραμένουν εν κρυπτώ τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των επίμαχων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Όπως εν κρυπτώ παραμένει και η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλθηκε για τη δήθεν επίλυση του ζητήματος. Η κ. Υπουργός όφειλε να παρουσιάσει και τα δύο σήμερα. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να παραχωρήσει συνέντευξη; Αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι εντελώς ανυπόστατοι. Η Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερις μήνες καλεί την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει στο αυτονόητο: στη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Η αρμόδια Υπουργός, ωστόσο, περιορίζεται σε ψευδείς, καθησυχαστικές ανακοινώσεις».