580.000 ευρώ στην Ήπειρο για τις στάσεις λεωφορείων

on .

STASH ASTIKOY 25 1 2019

• Στον… αέρα βρίσκεται από χθες η πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή στον «Φιλόδημο ΙΙ» αιτήσεων χρηματοδότησης από πλευράς των Δήμων με στόχο τη δημιουργία ή αναβάθμιση των στάσεων αστικής συγκοινωνίας που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό.

Πρόκειται για μία πρόσκληση που ανέμενε εδώ και καιρό ο Δήμος Ιωαννιτών, καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα η αρμόδια για κυκλοφοριακά θέματα Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, στον σχεδιασμό του περιλαμβάνεται η αντικατάσταση όλων των στάσεων εντός των ορίων του, οι οποίες εξάλλου είναι παλιές στη συντριπτική τους πλειοψηφία ή τόσο φθαρμένες που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους.

Τι δικαιούται η Ήπειρος
Με βάση την πρόσκληση του ΥΠΕΣ, δικαίωμα χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο έχουν και οι 18 Δήμοι της Ηπείρου, με το συνολικό ποσό που μπορούν να λάβουν να ανέρχεται στα 580.000 ευρώ. Οι οκτώ Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων μπορούν να διεκδικήσουν 290.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα Γιάννενα μπορούν να λάβουν 150.000 ευρώ για τις στάσεις τους, ενώ από 20.000 ευρώ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν οι Δήμοι Δωδώνης, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου.
Η Άρτα μπορεί να λάβει 50.000 ευρώ και από 20.000 οι Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη και Νικ. Σκουφά. Η Ηγουμενίτσα δικαιούται 50.000 και από 20.000 ευρώ οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών, ενώ άλλα 50.000 δικαιούται η Πρέβεζα και από 20.000 ευρώ οι Δήμοι Πάργας και Ζηρού.

Τα Γιάννενα
Με το ποσό των 150.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Ιωαννιτών να βελτιώσει αισθητά τις στάσεις αστικών συγκοινωνιών εντός των ορίων του, γεγονός που θα κάνει λίγο πιο… εύκολη τη ζωή όσων χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως δήλωσε πρόσφατα η Ελένη Βασιλείου, «στόχος μας είναι σταδιακά να αντικατασταθούν όλες οι στάσεις στο Δήμο μας. Είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο σχεδιασμού να αποκτήσουμε απλές και σύγχρονες στάσεις. Αναμένουμε την πρόσκληση από το πρόγραμμα Φιλόδημος που αφορά την αντικατάσταση στεγάστρων αστικής συγκοινωνίας ώστε να διεκδικήσουμε ένας μέρος της χρηματοδότησης για το Δήμο μας».

Η πρόσκληση
Χθες δημοσιεύθηκε η πρόσκληση του «Φιλόδημου ΙΙ» με αντικείμενο την «προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων της Χώρας». Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 15.990.000 ευρώ. Η υποβολή αιτημάτων λήγει στις 30 Απριλίου.
Όπως σημειώνεται σ’ αυτήν, επιλέξιμη είναι κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων των Δήμων (π.χ. καθίσματα σταθερά ή ανακλινόμενα, φωτισμός, καλάθι αχρήστων), που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών, και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του επιβατικού κοινού.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι το αίτημα ένταξης να συνοδεύεται από Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί αποδοχής της συμμετοχής στο Πρόγραμμα, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.