Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αρτηριακή υπέρταση

on .

KALAITZIDHS RHGAS NEFROLOGOS

• Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και μια από τις συχνότερες παθήσεις. Στην Ελλάδα μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπερτασικών επιτυγχάνει το θεραπευτικό στόχο, κυρίως λόγω μειωμένης συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή, κάτι που αποτελεί μείζον πρόβλημα.
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ρήγας Καλαϊτζίδης, Νεφρολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Υπεύθυνος του Κέντρου Υπέρτασης του Νεφρολογικού Τμήματος, επιστημονικά υπεύθυνος του 9ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Ημέρες Υπέρτασης, Ιωάννινα 2019», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης είναι συνήθως συνδυασμός παρέμβασης στον τρόπο ζωής του ατόμου (διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους, περιορισμός αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος, αποφυγή στρες) και φαρμακευτικής θεραπείας, με τους επιστήμονες μάλιστα να διαθέτουν σημαντικό αριθμό φαρμάκων με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα για τη μείωση της υπέρτασης.
Οι εργασίες του 9ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Ημέρες Υπέρτασης, Ιωάννινα 2019», ξεκίνησαν με επιτυχία την Παρασκευή, παρουσία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, ιατρών και φοιτητών, οι οποίοι παρακολούθησαν ομιλίες επιστημόνων από Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά και Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας που συμμετείχαν σε ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα, με βασική θεματολογία:
♦ Βασικές αρχές Παθοφυσιολογίας της ιδιοπαθούς υπέρτασης
♦ Διαγνωστική Προσέγγιση της αρτηριακής υπέρτασης
♦ Βασικές αρχές θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης
♦ 2018 Κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης
Παράλληλα, ειδικοί αναφέρθηκαν σε κλινικά περιστατικά και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ιατροί στην καθημερινή κλινική πράξη.