Υπό κατάρρευση το λιμναίο οικοσύστημα

on .

GIANNINA LIMNH TZAMI

• «Και το νέο σχέδιο Π.Δ. δεν αποτελεί ένα ρυθμιστικό εργαλείο για την ανάταξη της κατάστασης της λίμνης. Το λιμναίο οικοσύστημα στο οποίο αναφέρεται, βάσει των αναφορών και των εκθέσεων των ειδικών, βρίσκεται υπό κατάρρευση».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, με αφορμή το Π.Δ. για την Παμβώτιδα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να υιοθετηθούν μια σειρά μέτρων προστασίας, τα οποία κατά καιρούς έχουν προταθεί και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά δυστυχώς ελάχιστα πράγματα έγιναν».
Κατά τον Χρ. Πατσούρα «το πρώτο που επιβάλλεται, είναι η τμήση των αναχωμάτων της Αμφιθέας και της Ανατολής - Κατσικάς εις τρόπο ώστε να αποδοθούν στη λίμνη τα αποκομμένα τμήματα και να επανέλθει στη φυσική της κατάσταση. Έτσι, η λίμνη θα αποκτήσει άμεσα την σύνδεσή της με τις πηγές του Μιτσικελίου από την πλευρά του Περάματος – Αμφιθέας και τις υγρολιβαδικές εκτάσεις από την πλευρά της Ανατολής.
»Επίσης, η ζώνη προστασίας της λίμνης πρέπει να ορισθεί αυστηρά στα 300 μ. και να οριοθετηθεί ρητά το υδάτινο στοιχείο της λίμνης με βάση το υψόμετρο των 469,54 μέτρων με τέτοιο τρόπο ώστε να προσδιορισθούν οι δημόσιες εκτάσεις, να αποδοθούν στη λίμνη και να σταματήσουν οι επιχωματώσεις και οι ασφαλτοστρώσεις.
» Παράλληλα, πρέπει να γίνει εκβάθυνση του πυθμένα της λίμνης με την αφαίρεση της λυματολάσπης, έλεγχος των εισροών της λίμνης, διαχείριση του ιζήματος και του καλαμώνα, καθώς και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
»Τέλος, να κατοχυρωθεί ρητά η απόλυτη προστασία των περιοχών του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή της Ανατολής και του Κατσικά, του Πάρκου Κάτσαρη και του Μάτσικα από την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη και τουριστική εκμετάλλευση….».