Ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων στην παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου

on .

TSIPOYRO

• Συχνά το θέμα με το χύμα τσίπουρο έχει απασχολήσει την επικαιρότητα, καθώς η ανεξέλεγκτη διακίνησή του – χωρίς έλεγχο – και επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και ευνοεί το παρεμπόριο, λειτουργώντας σε βάρος των νόμιμων αποσταγματοποιών.
Ως γνωστόν, η Ήπειρος είναι ταυτισμένη με το παραδοσιακό αυτό απόσταγμα, γι’ αυτό και η ζήτησή του ολοένα και κερδίζει έδαφος, γεγονός όμως που συχνά κάποιοι εκμεταλλεύονται και διακινούν αμφιβόλου ποιότητας προϊόν, αμαυρώνοντας την εικόνα των συνεπών παραγωγών και το «brand name» της περιοχής.

Διάτρητο πλαίσιο…
Με αφορμή την στροφή στα παραδοσιακά αποστάγματα, σε ενδιαφέρον άρθρο του το businessnews.gr αναρωτιέται: πόσο αγνό είναι το τσίπουρο που κυκλοφορεί στην αγορά σε πλαστικά μπουκαλάκια (ενίοτε και μεταχειρισμένα) χωρίς ίχνος ετικέτας ή τυποποίησης;
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει παρότι μεγάλος αριθμός παραγωγών χύμα αποσταγμάτων σέβεται την υφιστάμενη νομοθεσία παράγοντας και διακινώντας τσίπουρο με νόμιμο και ασφαλή τρόπο, το διάτρητο πλαίσιο αφήνει χώρο για τους επιτήδειους που κινούνται με κίνητρο το κέρδος, αδιαφορώντας για τις επικίνδυνες συνέπειες που έχουν οι πρακτικές τους για τη δημόσια υγεία.
Εξάλλου, ο ανεπαρκής κρατικός έλεγχος τόσο στις εισαγωγές, όσο και στην παράνομη εγχώρια παραγωγή και διακίνηση του χύμα τσίπουρου, έχει δημιουργήσει τεράστιο περιθώριο κέρδους για όσους επιδίδονται στο παραεμπόριο.
Τα νόμιμα «σπιτικά» καζάνια απόσταξης σε όλη την Ελλάδα είναι 5.000 (πολλά από αυτά βρίσκονται στην Ήπειρο), ενώ άδεια απόσταξης έχουν 30.000 άτομα.
Πρόκειται για τους λεγόμενους «διήμερους», που μπορούν να αποστάζουν ποσότητα ανάλογη του αμπελώνα που έχουν, προκαταβάλλοντας ΕΦΚ 0,59 ευρώ ανά λίτρο και οι οποίοι παράγουν ετησίως 5 -7 εκατ. λίτρα κατά δήλωση των ίδιων, χωρίς να γίνεται έλεγχος.
Παράλληλα, οι επίσημοι αποσταγματοποιοί παράγουν 3 εκατ. λίτρα εμφιαλωμένο επώνυμο τσίπουρο, φορολογούνται δεκαπλάσια (ΕΦΚ 5,10 ευρώ ανά λίτρο, δίχως δικαίωμα να διαθέτουν χύμα το προϊόν τους).

Πόσο ασφαλές είναι;
Εκτενής αναφορά στο δημοσίευμα γίνεται και για το κατά πόσο ασφαλές είναι πολλές φορές το χύμα τσίπουρο. Όπως, μεταξύ άλλων επισημαίνεται, το τσίπουρο παραλαμβάνεται με απόσταξη από ζυμωμένα στέμφυλα σταφυλιών, που παραμένουν μετά την παραλαβή του μούστου για την παραγωγή οίνου. Η ποιότητα του τσίπουρου εξαρτάται από την ποιότητα των στεμφύλων και την αποβοστρύχωσή τους (απομάκρυνση των κοτσανιών), τη ζύμωση, την απόσταξη, την εμφιάλωση και τη διακίνησή του, μέχρι να φτάσει στο ποτήρι του καταναλωτή.
Η συχνότητα εμφάνισης υψηλής περιεκτικότητας μεθανόλης σε παραδοσιακά αποστάγματα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα […]. Η μεθανόλη προέρχεται κυρίως από τα στέμφυλα (τις φλούδες) και τα κοτσάνια, αν αυτά δεν έχουν απομακρυνθεί ή δεν έχει γίνει καλή αποβοστρύχωση…

Αυστηροί έλεγχοι
Το χύμα τσίπουρο από αποσταγματοποιούς, που είναι πιθανόν να μην γνωρίζουν να τηρούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την παραγωγική διαδικασία και διακίνησή του, αποτελεί πρόβλημα για το παραδοσιακό αυτό απόσταγμα και τους καταναλωτές.
Για την προάσπιση του τσίπουρου ως παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος, επιβάλλεται η θέσπιση αυστηρών κανόνων και ελέγχων, κατά την παραγωγική διαδικασία και τη διακίνησή του. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί το προϊόν, θα είναι ποιοτικό και ασφαλές για τον καταναλωτή και θα διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.