Καμπανάκι από ειδικούς για την έξαρση της γρίπης

on .

EMBOLIO XERI

• «Συναγερμός» έχει σημάνει στο ιατρικό προσωπικό και τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε για το θέμα και σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

18 θάνατοι!
Στο μεταξύ στους 18 ανέρχονται οι θάνατοι από τη γρίπη κατά τη φετινή περίοδο (από την 1η Οκτωβρίου 2018 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου 2019), όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 12 μέσα σε μία μόλις εβδομάδα!
Τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο, κατά την εβδομάδα 21–27 Ιανουαρίου 2019 οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την 1η Οκτωβρίου καταγράφηκαν 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09, ενώ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Λήψη μέτρων
Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, η δραστηριότητα της γρίπης την παρούσα χρονική περίοδο στη χώρα μας είναι αυξημένη, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά βρίσκεται στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη.
Στην χθεσινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τονίστηκε, επίσης, ότι το εμβόλιο καλύπτει τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.
Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων:
- Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κλπ) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, παρότι η συνιστώμενη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το φθινόπωρο κάθε έτους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
- Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
- Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντηλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς) και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.