«Σύντομα ο καρκίνος θα είναι μια απλή χρόνια νόσος…»

on .

ANTIKARKINIKH 4 2 19

• «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γίνονται σήμερα πολύ μεγάλα βήματα στον τομέα αντιμετώπισης του καρκίνου. Δεν είναι υπερβολή όσα λένε οι επιστήμονες ότι πολύ σύντομα θα είναι μία χρόνια νόσος όπως ο διαβήτης».

Αυτό το πολύ θετικό μήνυμα έστειλε χθες η Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Νίκη Αγνάντη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο κοπής της πίτας της Αντικαρκινικής για τη νέα χρονιά, η κ. Αγνάντη προχώρησε σε απολογισμό δράσης του τοπικού Παραρτήματος.

Αισιόδοξο μήνυμα
Ήταν αισιόδοξα όσα είπε χθες για τον καρκίνο και την αντιμετώπισή του η Νίκη Αγνάντη κόβοντας την πίτα της Αντικαρκινικής Ιωαννίνων. Εκδήλωση, εξάλλου, που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου!
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε τη λέξη ‘καρκίνος’. Είναι δίπλα μας, όλοι έχουμε στις οικογένειές μας ανθρώπους που νοσούν», τόνισε η διακεκριμένη Καθηγήτρια. Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε πως όντως τελευταία έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην ανοσοθεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου, η οποία γίνεται μέσω κυττάρων. «Τα αποτελέσματα είναι καλά σε ασθενείς που έχει γίνει εξατομικευμένη θεραπεία. Γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ανάλογη πρακτική σε όλους τους τύπους καρκίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Αντικαρκινικής, «ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της υγείας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας και περισσότερο από δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται κάθε χρόνο. Έτσι η Κεντρική Διοίκηση και όλα τα Παραρτήματα της Ε.Α.Ε. συντονίζουμε τη στρατηγική μας και στηρίζουμε τη μάχη κατά του καρκίνου, για να υπάρχει ταυτόσημη λειτουργία με προσαρμογές, όπου αυτές είναι απαραίτητες λόγω της ιδιαιτερότητας των τοπικών συνθηκών».

Απολογισμός δράσης
Προχωρώντας σε απολογισμό της δράσης του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Αντικαρκινικής, η κ. Αγνάντη ανέφερε πως στόχος είναι πάντα η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη της ασθένειας και για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης καθώς και η ευαισθητοποίησή τους με μαθήματα και απλές κατανοητές ομιλίες.
Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί για 19η χρονιά, το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο του μαστού.
Η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από εξειδικευμένους γιατρούς, τους κ.κ. Χαράλαμπο Χαρίση, αναπλ. Καθηγητή Χειρουργικής, Βασίλη Νούσια, Χειρουργό - Επιμελητή Α’ Ε.Σ.Υ. του Π.Γ.Ν.Ι., Μιχάλη Χρυσέλη, Γυναικολόγο, Επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και με τη βοήθεια της Μαίας Άννας Ιωακειμίδου, οι οποίοι εθελοντικά βρίσκονται κάθε Πέμπτη, ώρα 6 μ.μ., σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του Παρατήματος (Γ. Παπανδρέου 2). Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού είναι το 26510 25555, ώρες 10 π.μ.-8 μ.μ..
Η Πρόεδρος του Παραρτήματος υπενθύμισε επίσης δράσεις όπως οι παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα τον καρκίνο, επιστημονικές εκδηλώσεις και ομιλίες που έγιναν στα Γιάννενα αλλά και σ’ όλη την Ήπειρο, καθώς και την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με θέμα «Ήλιος - Δέρμα – Καρκίνος» στην οποία συμμετείχαν μέλη της με άρθρα. Επίσης, την εξέταση 100 γυναικών περίπου από τον κινητό μαστογράφο της Ε.Α.Ε. που βρέθηκε στην πόλη μας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει πλέον και σελίδα στο Ίντερνετ, (www.cancer-society.gr), οπότε μπορεί κανείς πιο εύκολα να αναζητά και να λαμβάνει υπεύθυνη ενημέρωση για τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον καρκίνο.

***
Ξεχωριστή πίτα αφιερωμένη στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έκοψε χθες το Παράρτημα Ιωαννίνων της Αντικαρκινικής Εταιρείας, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο (φωτό). Το φλουρί κέρδισε ο καμεραμάν του ITV Δημήτρης Καψάλης και δώρο ήταν ένα μενταγιόν από το κοσμηματοπωλείο του Κων/νου Ιωαννίδη.