Εγκατάλειψη και παρακμή στα λουτρά της Σαγιάδας!

on .

SAGIADA LOYTRA EGKATALEIPSH 1 5 2 19

• Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης εμφανίζουν τα λουτρά Σαγιάδας. Λειτούργησαν το 2010 με πολλές προσδοκίες, ωστόσο σήμερα, εννέα χρόνια μετά, είναι κυριολεκτικά ρημαγμένα.

Θα ήταν ωφέλιμο για το Νομό Θεσπρωτίας, να αναδειχθούν τα λασπόλουτρα της περιοχής και ο Δήμος Φιλιατών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό. Είναι αναγνωρισμένα και παλαιότερα υπήρχαν λειτουργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες από το 2011 περίπου είναι αναξιοποίητες και έχουν αφεθεί στη φθορά.
Μάλιστα ο τότε δήμαρχος του τ. Δήμου Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας με κοπιώδη και οργανωμένη προσπάθεια, αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητά τους, επί ένα διάστημα λειτούργησε δωρεάν για το κοινό τα ιαματικά λουτρά, τα οποία δυστυχώς σήμερα παραμένουν κλειστά.

Ευεργετική λάσπη
Η λάσπη του βάλτου της Σαγιάδας με τις ευεργετικές της ιδιότητες, έχει χαρακτηριστεί και επισήμως τα τελευταία χρόνια, με την σφραγίδα του υπουργείου Υγείας, θεραπευτικός πηλός. Μελέτη του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει παλαιότερα για τον πηλό της Σαγιάδας με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή.
Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο: «Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός.
Μεταξύ άλλων σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας… Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του».
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, «τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες... Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)».

Με ωρίμανση...
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού στο βάλτο της Σαγιάδας, που τον διαφοροποιούν από μία κοινή ζεστή λάσπη, αποκτώνται κατά τη διάρκεια μιας αργής και σύνθετης διεργασίας, η οποία ονομάζεται ωρίμανση. Αυτή διαρκεί μία μεγάλη περίοδο, η οποία κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως ένα έτος.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταλλικά ιόντα διέρχονται στο σώμα μέσα από την επιδερμίδα. Το δέρμα είναι ένα βασικό όργανο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Η υψηλή θερμοκρασία των πηλών (30-35οC) βοηθά στην καλύτερη πρόσληψη των στοιχείων. Ο πηλός προσφέρει θεραπευτική δράση σε ανθρώπους που πάσχουν από δερματολογικές ασθένειες, ρευματικά νοσήματα όπως οστεοαθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και στον χρόνιο πόνο, ως εκδήλωση ρευματικών νοσημάτων.
Ακόμη στο καρδιακό, κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ενεργοποίηση ενζύμων και μεταφοράς τους στην κυκλοφορία, στον μεταβολισμό και στη γενική κιναισθησία. Επίσης, έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως άριστο συστατικό υλικού καθαρισμού του προσώπου.
Η.Μ.