Και Ηπειρώτες αγρότες από σήμερα στο χορό των κινητοποιήσεων

on .

AGROTES TRAKTER DROMOS

• Κι ενώ σήμερα, Πέμπτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου συγκεντρώνονται στις 10 π.μ. στην Γέφυρα της Άρτας, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της Κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στον αφανισμό του κλάδου, δημόσια παρέμβαση έκανε χθες και ο Θεσπρωτός πρ. Υπουργός Αντώνης Μπέζας.
Σε γραπτή δήλωσή του κατηγορεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται αδιάφορη να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα και την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα,

σο στη χώρα, όσο και στη Θεσπρωτία.

Καταστροφικές πολιτικές…
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει πρόκειται για μια κρίση «που οφείλεται στις δικές της πολιτικές, στην καταστροφική δηλαδή φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής, στην απομείωση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, στην παντελή έλλειψη ελέγχων στην αγορά γάλακτος και κρέατος, στη μη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το «αγροδιατροφικό» πακέτο Γιούνκερ, στο φιάσκο των δασικών χαρτών, στο γεγονός ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καρκινοβατούν με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις την κρίσιμη περίοδο έναρξης της νέας ΚΑΠ, αλλά και στη χαμηλή απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Απραξία την τελευταία 4ετία
Ο πρ. Υπουργός αναφερόμενος στην δική του περιοχή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «την τελευταία τετραετία, κανένα έργο υποδομής δεν υλοποιήθηκε ή σχεδιάστηκε στη Θεσπρωτία στον αγροτικό τομέα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καμιά πρόνοια δεν έχει υπάρξει για τις εκτεταμένες ζημιές τη χρονιά που πέρασε στην παραγωγή μανταρινιών διαφόρων ποικιλιών στη Θεσπρωτία (πάνω από 12.000 στρέμματα), καθώς λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (αλλεπάλληλη διαδοχή έντονων βροχοπτώσεων και ημερών με ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες), η ετήσια παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό πάνω από το 30%. Στην τωρινή οικονομική συγκυρία, η απώλεια σημαντικού μέρους της εμπορεύσιμης παραγωγής έχει επιφέρει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στους παραγωγούς μανταρινιών της περιοχής μας».

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
Στο μεταξύ, την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να αποκλείσουν το Σάββατο τις σήραγγες στα Τέμπη, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν.
Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.