Λαμπρές εκδηλώσεις στους Αγίους Σαράντα

on .

AGIOI SARANTA AGIOS XARALAMPOS

• Τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο, εόρτασε με λαμπρότητα, η πόλη των Αγίων Σαράντα Βορείου Ηπείρου.
Το εκκλησίασμα ήταν πυκνό, μεταξύ των οποίων και μαθητές/τριες των εκπαιδευτηρίων στην περιοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ την ελληνική κοινότητα εκπροσώπησε ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος.
Ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, περιστοιχιζόμενος από πλειάδα ιερέων. Την παραμονή είχε προηγηθεί εσπερινός και περιφορά της εικόνας, ενώ οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με παρακλητικό κανόνα.
Να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν προστάτης της πόλης πριν ακόμη επιβληθεί το αθεϊστικό καθεστώς, αποτελεί ένα κόσμημα και εγκαινιάστηκε από τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιο τον Αύγουστο του 2011.
Άρχισε να κτίζεται, στο πλαίσιο του δημιουργικού και ανακαινιστικού έργου του Μακαριωτάτου, το 1995, σε σημείο, που υπήρχε παλαιότερα ναός και είχε κατεδαφιστεί από το Χότζα, για να μετατραπεί σε πάρκο.
Με τη μεσολάβηση των ταραχών του 97, οι εργασίες σταμάτησαν, για να ξεκινήσουν εκ νέου το 1998 και να ολοκληρωθούν το 1999, οπότε ο ναός αποτέλεσε ενορία των Αγίων Σαράντα.
Ο Μητροπολίτης Δημήτριος, που ακολουθεί αφοσιωμένα τη γραμμή και την πνοή αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και το έργο του ιερομάρτυρα, τονίζοντας τη δύναμη της πίστης του, που τον οδήγησε να αντέξει τα βασανιστήρια σε ηλικία 113 ετών.
Η. Μ.