Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κόνιτσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

on .

KONITSA1

• Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Κόνιτσας που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Φεβρουαρίου από τον τουρκικό ζυγό (24-2-1913) θα παραστεί φέτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ωστόσο υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο καθώς ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει διαμηνύσει πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εν γένει στάση του σε θέματα εθνικά και θρησκευτικά δεν θα χοροστατήσει στη Δοξολογία, η οποία θα τελεστεί από ιερείς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού» θα εκφωνήσει ο φιλόλογος - ερευνητής κ. Μιχάλης Παντούλας.
Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στον Άη - Γιάννη που βρίσκεται πλησίον του Στρατοπέδου 583 Τ.ΠΖ και πλησίον του Στρατιωτικού Μαυσωλείου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη Δέηση και Αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδων, ο οποίος ως Επίσκοπος Βελλάς και Κονίτσης είχε ενεργό συμμετοχή στην προπαρασκευή του αγώνα για την απελευθέρωση της περιοχής. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κονίτσης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Ήπειρος του Ασημιού».
Να σημειωθεί πώς επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού που εισήλθε απελευθερωτής στην πόλη ήταν ο λοχαγός Δημήτριος Παπανικολάου.