Για μειονεκτικές περιοχές – αμπελουργία συζήτησαν Μιχ. Πλιάκος και Γ. Κύρτσος

on .

KYRTSOS ZITSA 14 2 19

• Την άρση της αδικίας σε βάρος του αγροτικού κόσμου της περιοχής από το νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία έχει κατατεθεί προς επικύρωση επιδιώκει ο Δήμος Ζίτσας.
Το αίτημα τέθηκε χθες από τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο που επισκέπτεται την περιοχή μας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα καίρια ζητήματα όπως η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην αμπελουργία.

Στο Δημαρχείο Ζίτσας
Στο Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα βρέθηκε χθες ο Γιώργος Κύρτσος συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και συνεργάτες του γραφείου του, όπου συναντήθηκε με τον Μιχάλη Πλιάκο με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο Δήμαρχος παρουσία των Αντιδημάρχων που συμμετείχαν στη συνάντηση, ενημέρωσε τον κ. Κύρτσο για τις προτεραιότητες και τους στόχους που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή και ζήτησε τη συνδρομή του προκειμένου να ξεπεραστούν ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή του προοπτική.

Πρώτα τα αγροτικά!
Το πρώτο που ζήτησε ο Δήμαρχος ήταν η συμβολή του κ. Κύρτσου προκειμένου να αρθεί η αδικία, όπως τη χαρακτήρισε, σε βάρος του αγροτικού κόσμου της περιοχής με το νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι προς επικύρωση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσταθεί γραφείο με στόχο την άμεση ενημέρωση των ΟΤΑ για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και τους αφορούν και συνεργασία με στόχο να αναπτυχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δράσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων που διακρίνονται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Άλλα αιτήματα
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Ζίτσας ζήτησε από τον κ. Κύρτσο να παρέμβει με την ιδιότητα του στελέχους της Ν.Δ. και να συνδράμει στην προώθηση του αιτήματος του Δήμου του για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της αμπελουργίας και στη συνέχιση του προγράμματος «Φιλόδημος» που αποτελεί ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους ΟΤΑ. Επίσης, έκανε αναφορά στη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ζητά ο Δήμος Ζίτσας για οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται στα όριά του και με το ισχύον σύστημα οι τιμές που προβλέπονται είναι εξωπραγματικές επιβαρύνοντας κατάφωρα τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και στη μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ιδιοκτήτες τους που αντικειμενικά τα καταφέρνουν με δυσκολία.

Η απάντηση Κύρτσου
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κύρτσος υπογράμμισε πως όσον αφορά στο γραφείο διασύνδεσης για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρότασή του είναι να συσταθούν γραφεία ανά Περιφέρεια και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των συνεργατών του και των υπηρεσιών του Δήμου Ζίτσας, προκειμένου να καταρτισθεί συνολικά η ατζέντα των θεμάτων που θα καταθέσει και θα αναδείξει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.