Πανηγυρικός και φέτος ο εορτασμός για την Παναγία την Πληκατιώτισσα

on .

PANAGIA PLHKATIOTISSA

• Eoρτάστηκε πανηγυρικά το Σάββατο η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, στο ορεινό χωριό της Κόνιτσας Πληκάτι.
Τιμάται ανελλιπώς από το 1770, όταν, σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα. Ο ναός της Παναγίας, είναι προσκυνηματικός και συνέρρευσε πλήθος πιστών. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, περιστοιχιζομένου από ιερείς της περιοχής, ενώ ακολούθησε λιτανεία, μέσα σε χιονισμένο τοπίο, όπου με ευλάβεια έγινε η περιφορά της εικόνας περιμετρικά του χωριού, κάνοντας κύκλο.
Μεσολάβησε μια ενδιάμεση στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο, που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό).
Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ανδρέας τόνισε ότι ο ευσεβής λαός τη νιώθει την Παναγία, την πιστεύει και την εμπιστεύεται και επικαλείται τη μεσιτεία της…
Αυτή για μας πρεσβεύει νύκτα και ημέρα και μας δίνει δύναμη, ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι αντιξοότητες του βίου.
Η εύρεση της εικόνας…
Βοσκοί, που έβοσκαν τα πρόβατα τους είδαν, μέσα στο σκοτάδι ένα φως, σε σημείο του δάσους, που εμφανιζόταν, επί πολλές ημέρες, στη διάρκεια της νύκτας. Πήγαν στον τόπο εκείνο, αλλά δεν διαπίστωσαν να υπάρχει κάτι. Τελικά εντόπισαν κάτω από ένα δένδρο ολόρθη την εικόνα της Θεοτόκου. Πώς βρέθηκε εκεί; Οι εικασίες πολλές. Είτε την έκρυψαν για να τη διαφυλάξουν από τους Τούρκους, είτε προέρχεται από λεηλατημένο μοναστήρι και την άφησαν καλόγεροι για να τη σώσουν, είτε εγκαταλείφθηκε στην ερημιά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από μετακινούμενους χριστιανικούς πληθυσμούς, που καταδιώχθηκαν. Την έβαλαν πάνω σ’ ένα κουτσό άλογο, το οποίο θεραπεύτηκε μόλις η εικόνα το ακούμπησε, και το άφησαν να πορευτεί μόνο του. Αρχικά τοποθετήθηκε σε ναό, που είχε χτιστεί το 890 (σώζεται μέχρι σήμερα). Η εικόνα μετακινούνταν εντός του ναού και μια ημέρα, σύμφωνα με όσα διασώζονται, ανέβηκε στον ώμο του ιερέα. Οδηγούμενος από αυτή κατέληξε στα χαλάσματα ενός παλαιότερου ναού, όπου στο χώρο εκείνο ανεγέρθηκε το 1775 εκκλησιά.
Η. Μ.