Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η επέτειος Απελευθέρωσης της Κόνιτσας

on .

APELEYTHERWSH KONITSAS

• Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα εορταστεί η επέτειος απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό στις 24 Φεβρουαρίου 1913.
Την ημέρα εκείνη ο Λοχαγός Παπανικολάου Δημήτριος, Διοικητής του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, αφού το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε νικηφόρα τον Τζαβήτ Πασά στην περιοχή της Μόλιστας, εισήλθε ως απελευθερωτής στην Κόνιτσα. Τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, επικεφαλής κλήρου και λαού στην είσοδο της πόλης, στη θέση «Άη Γιάννης», όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος και τοποθετήθηκαν οι προτομές των δύο ανδρών.
Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου τότε Μητροπολίτου Βελλάς και Κονίτσης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: στις 7 μ.μ. επετειακό μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές», επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Κόνιτσας και συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ΣΣ.
- Κυριακή 24 Φεβρουαρίου: 7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, 10:15 Δοξολογία, 10:40 Μετάβαση στο Δημαρχείο, 11 π.μ. χαιρετισμός του Δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Ζ. Παπασπύρου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας, φιλόλογος – ερευνητής με θέμα «Σύγχρονες μορφές εφαρμοσμένου πατριωτισμού». Στις 11:45 μετάβαση στη θέση «Άη – Γιάννης». Θα γίνε επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Επισκόπου Βελλάς και Κονίτσης Σπ. Βλάχου.
Στις 12:45 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας.