Στα οχυρά Μπιζανίου σήμερα οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια»

on .

TSERITSANA 18 2 19

• Στα ένδοξα Τσερίτσανα, το χωριό του Δήμου Δωδώνης που μόλις πριν λίγες μέρες πήρε πίσω το όνομά του, εκεί όπου οι «Άντρισσες» γυναίκες της περιοχής, έγραψαν την δική τους ηρωική σελίδα ιστορίας το 1912-13, σκαρφαλώνοντας στα βουνά της Ολύτσικας για να κουβαλήσουν κανόνια και πολεμοφόδια, μεταφέρθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την 106η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Στον Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών, εκεί όπου βρίσκονται και δύο κανόνια, ενθύμια της μάχης και της νίκης.

Στα οχυρά Μπιζανίου
Σήμερα, Τρίτη, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στα οχυρά Μπιζανίου. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και θα ακολουθήσει στις 11.15 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων. Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου (1912-1913) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Στην συνέχεια, στις 13.00 στην Τοπική Κοινότητα Μανωλιάσσας, στη θέση «Εικονίσματα» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών. Στις 7 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση ζωγραφικής «Μνήμη Κώστα Μαλάμου» στην αίθουσα της ΕΗΜ.

Στο Στρατηγείο Εμιν Αγά
Αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του Εμίν Αγά, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, στις 12.15 μ.μ. τελετή στη μνήμη των έξι παλλικαριών που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτης και στις 13.00 τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Τύμβο Μπιζανομάχων στον λόφο Αβγού. Το βράδυ της ίδιας μέρας (7 μ.μ.) θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και ομιλίες της κ. Νεκταρίας Ζαγοριανάκου. Στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα» από την Συλλογή της Alpha Bank.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 8 π.μ. έως 3 μ.μ., Παρασκευή από 8 π.μ. έως 9 μ.μ. και Κυριακή 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ..

Ανήμερα της επετείου
Ανήμερα της επετείου, μεθαύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.10 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

Ο Μπιζάνιος Δρόμος
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και ρεκόρ συμμετοχών (σχεδόν 2.200 δρομείς) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο 22ος Μπιζάνιος Δρόμος, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της πόλης. Εκατοντάδες δρομείς από τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, έτρεξαν στα χνάρια των Μπιζανομάχων, σ’ έναν αγώνα που είναι αφιερωμένος στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για να ελευθερωθούν τα Γιάννενα από τον τουρκικό ζυγό. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία και χάρισε το πιο ζεστό του χειροκρότημα σε όλους τους δρομείς, μικρούς και μεγάλους. Πάνω από 1.000, ήταν και οι μαθητές που συμμετείχαν στα αγωνίσματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τις εντυπώσεις κέρδισαν πάλι οι λιλιπούτειοι αθλητές που πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία και κατά εκατοντάδες ξεχύθηκαν για να τρέξουν τα 1.000 μέτρα της δικής τους διαδρομής.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Μπιζάνιος Δρόμος, όπως είπε, βρίσκει ξανά τον βηματισμό του. «Για την πόλη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβολικά είναι συνδεδεμένος με την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων», ανέφερε.
Οι νικητές
Νικητές αναδείχτηκαν ανά κατηγορία οι:
11.500 μ.: Άντρες: Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης, Αλεξάνδρος Τζουμάκας, Αλέξανδρος Δημάκος. Γυναίκες: Δήμητρα Τσαλοκώστα, Δήμητρα Ανδρούτσου, Νικολέτα Τζαβάρα.
Μαθητές Λυκείων (2.700 μ.): Αγόρια: Ορφέας Ιωάννου, Πέτρος Λώλης, Αλέξανδρος Βαρθολομαίος. Κορίτσια: Νικολέττα Μάκου, Μαρία Καρκαμπούνα, Αναστασία Λώρα.
Μαθητές Γυμνασίων (1.900 μ.): Αγόρια: Λεωνίδας Κοπίδης, Άγγελος Ράφτης, Παύλος Αναγνώστου. Κορίτσια: Αγγελική Μεντή, Μαρία Ρίνη, Σωτηρία Τσιγαρά.