Πολλά και σημαντικά τα έργα που εκτέλεσε η Μ.Ο.Μ.Α. στην Ήπειρο

on .

MOMA ERGA

• Σε δυσπρόσιτα μέρη της Ηπείρου, κυρίως ημι-ορεινών και ορεινών χωριών, οι πιο ηλικιωμένοι αναφέρουν ότι το «τάδε γεφύρι το έφτιαξε ο στρατός», «αυτό το δρόμο τον άνοιξε ο στρατός»! Και όταν λένε ο στρατός, εννοούν τις Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (Μ.Ο.Μ.Α.), που έφτιαξαν από το μηδέν σε πολλές περιπτώσεις, γεφύρια, δρόμους και άλλα πολλά.
Αν και σήμερα κάποιες από αυτές τις μονάδες λειτουργούσαν, θα έλυναν άμεσα πολλά επείγοντα προβλήματα (κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.α.), που συχνά το χειμώνα παρουσιάζονται, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου.
H καταστροφή και η ερήμωση, ειδικά της υπαίθρου, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε τις Μ.Ο.Μ.Α να πρωταγωνιστήσουν σε μια σειρά από έργα στην περιοχή. Αλλά και αργότερα δραστηριοποιήθηκαν. Στην Ήπειρο από τις Μ.Ο.Μ.Α έγινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε επαρχιακούς, ακόμη και εθνικούς δρόμους! Κατασκευάστηκαν σε πολλούς δρόμους τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί κ.λπ) και ασφαλτοστρώθηκαν.
Επίσης κατασκευάσθηκαν μεγάλα και μικρά αποστραγγιστικά αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα, με τα οποία αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν προς καλλιέργεια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Οι ΜΟΜΑ, έδωσαν το «παρών» σε όλες τις φυσικές καταστροφές, που έπληξαν τον Ηπειρωτικό χώρο (σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.).

Κατασκευαστικές Μονάδες…
Οι ΜΟΜΑ διοικητικά ήταν κατασκευαστικές Μονάδες και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο Νομό της έδρας τους ή σε γειτονικούς Νομούς. Η Ήπειρος καλύπτονταν από τις Μ.Ο.Μ.Α Ιωαννίνων. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά σώματα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία). Ακόμη και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).
Αποστολή της ειδικής αυτής υπηρεσίας ήταν σε περίοδο ειρήνης, με λογικό κόστος, εκτέλεση των έργων που τις αναθέτονταν με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα, όπως και μικρών κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών, ιδίως σε ακριτικές περιοχές, όπως αυτή της Θεσπρωτίας.
Σε περίοδο πολέμου οι ΜΟΜΑ μετέπιπταν σε Τάγματα Μηχανικού Αποκαταστάσεως Συγκοινωνιών και υπάγονταν στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών από εχθρικούς βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λπ.).
Η.Μ.