Η Ήπειρος σε … απόσταση βολής από τους τζιχαντιστές της Αλβανίας

on .

 tzix

• Η Αλβανία «φλέγεται» εδώ και λίγα 24ωρα: Σύσσωμη η αντιπολίτευση βάλλει εναντίον του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τον οποίο καταγγέλλει για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και αντιδημοκρατικές πράξεις.
Μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα, οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης- μαζί και οι αναπληρωματικοί τους- παραιτήθηκαν με σκοπό να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση σε παραίτηση και την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές. Προς το παρόν ο Ράμα αντιστέκεται, η πολιτική κρίση όμως καθημερινά οξύνεται και στο «παιχνίδι» άρχισε να μπαίνει και ο «ξένος παράγοντας».
Οι εξελίξεις θορύβησαν την Αμερικανική Κυβέρνηση, η οποία έσπευσε χθες δια του πρέσβη της στα Τίρανα να επιπλήξει την Αντιπολίτευση και να ζητήσει όπως επανεξετάσει τη στάση της, ώστε να μη υπονομευθεί η… πρόοδος που έχει συντελεστεί!
Οι αμερικανικές «νουθεσίες» δεν φαίνεται όμως να έπιασαν τόπο, καθώς χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα μετέβη στη Βιέννη, όπου είχε συναντήσεις με ανώτερους εκπροσώπους ευρωπαϊκών και αμερικανικών χωρών, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ανακοινώνει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ τις δηλώσεις του ηγέτη της Αντιπολίτευσης για την ανησυχητική κατάσταση στην Αλβανία.
Η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει τους λόγους της να θέλει πάση θυσία την παραμονή στην εξουσία της Κυβέρνησης Ράμα, ο οποίος στη θητεία του έχει υπηρετήσει «πιστά» τα αμερικανικά συμφέροντα, παρότι αρχικά ειρωνεύονταν τον σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Στρατόπεδο «τζιχαντιστών»
Η τελευταία αποκάλυψη του έγκυρου Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, δίνει άλλωστε μια εξήγηση: Στην Αλβανία, λειτουργεί σήμερα ένα τεράστιο στρατόπεδο, στο οποίο εκπαιδεύονται καθημερινά 2.000 τζιχαντιστές από το Ιράν! Για να συμφωνήσει η Αλβανία, οι ΗΠΑ – επί ΥΠΕΞ της Κλίντον- είχαν δωρίσει 20 εκ. δολάρια στην Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, τα οποία δεσμεύτηκαν ως αναπτυξιακή βοήθεια στην Αλβανία!
Η αποκάλυψη γεννά ασφαλώς πολλά ερωτηματικά, αλλά και προβληματισμούς που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός πώς καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα δεχόταν να οργανωθεί στο εσωτερικό της στρατόπεδο εκπαίδευσης «τζιχαντιστών». Η Αλβανία και σε αυτό όμως αποτελεί την εξαίρεση, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως επί ημερών Ράμα έχει καταστεί ο υπ. αριθμ. 1 αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια. Αν και οι «τζιχαντιστές» εκπαιδεύονται σε συνθήκες μάχης για επικείμενη ανάληψη δράσης στο Ιράν, η παρουσία τους στην Αλβανία και μάλιστα κοντά στα Τίρανα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως μπορούν όλοι αυτοί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και εφόσον δεν ευοδωθούν τα αμερικανικά σχέδια για επέμβαση στο Ιράν.
Οι αποκαλύψεις του Spiegel
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, το ιδιαίτερο αυτό στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 λεπτών με αυτοκίνητο από τα Τίρανα, και οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μέσα σε αυτό μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε άλλη εποχή. «Δεν επιτρέπεται να κατέχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια και απαγορεύεται ακόμα και να κρατούν ημερολόγιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.
Το εν λόγω στρατόπεδο «φιλοξενεί» τα μέλη της οργάνωσης «Οι Μουτζαχεντίν του λαού», μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στην ιρανική αντιπολίτευση και η οποία μέχρι το 2012 χαρακτηριζόταν ως «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, πολλά μέλη της κυβέρνησης του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν την ομάδα, γνωστή με τη συντομογραφία MEK. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η ΜΕΚ θέλουν να δουν το τέλος του καθεστώτος στο Ιράν και τώρα που η οργάνωση έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι έφθασε τελικά το πλήρωμα του χρόνου».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε στο περιοδικό ο πατέρας μιας γυναίκας που ζει στο στρατόπεδο, οι 2.000 άνθρωποι εκπαιδεύονται περίπου τρεις φορές την εβδομάδα σε τεχνικές αποκεφαλισμών και πρόκλησης τραυμάτων.
«Για περίπου 30 χρόνια μέλη αυτής της οργάνωσης ζούσαν ως εξόριστοι στο Ιράκ, ωστόσο το 2013 πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στην Αλβανία και από το 2017 ζουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο».
Kαι κλοπές όπλων
Εκτός όμως της πολιτικής κρίσης, τις αποκαλύψεις για τη λειτουργία του στρατοπέδου εκπαίδευσης των τζιχαντιστών, υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα, που πρέπει να απασχολεί τις Ελληνικές Αρχές, καθώς υπάρχουν νέα περιστατικά κλοπής όπλων από στρατιωτικές αποθήκες, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να διακινηθούν προς Ελλάδα. Η μεγαλύτερη κλοπή έγινε προ ολίγων εβδομάδων στη ναυτική βάση που βρίσκεται στο Πασαλιμάνι κοντά στη Χιμάρα, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι όπλα – εκ των οποίων δύο νέα πιστόλια- εκλάπησαν από την αποθήκη του Τεχνικού Κέντρου Εφοδιασμού Προμηθειών ή αλλιώς γνωστό ως  πρώην 100 που βρίσκεται στο Μούλετ (Mullet).