«Παγώνουν» ως το 2023 οι αποδόσεις στους ΟΤΑ!

on .

DHMARXEIO PINAKIDA

• Με όσα χρήματα θα τους δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία θα μείνουν σταθερά ως το… 2023 (!) είναι υποχρεωμένοι να πορευθούν οι νέοι αιρετοί άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα αποκτήσουν έτσι έναν γερό «πονοκέφαλο» με την ανάληψη καθηκόντων!
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις στους ΟΤΑ θα παραμείνουν «παγωμένες» τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το ΥΠ.ΕΣ προαναγγέλλει προσλήψεις στους Δήμους αλλά και ρυθμίσεις οφειλών για δημοτικά τέλη.

Σταθερά τα κονδύλια
Σε εγκύκλιο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) των ετών 2020 έως και 2023 που απέστειλε ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτεται το σχέδιο της νυν Κυβέρνησης ώστε οι «αποδόσεις σε ΟΤΑ» να είναι «παγωμένες» κατά τη διάρκεια της θητείας των νέων αιρετών. Τα κονδύλια που προβλέπονται για τους ΟΤΑ θα είναι κατ’ έτος 2,473 δις. Όπως υπογραμμίζει ο Γ. Χουλιαράκης, «η Χώρα έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2019 - 22, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας».

Αλλά έξτρα βάρη!
Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια που θα λαμβάνουν θα μείνουν σταθερά, οι Δήμοι αναμένεται να επωμιστούν έξτρα οικονομικά βάρη, καθώς με ρύθμιση που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται από αυτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου. Ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται στα 1.333 άτομα από 933 που ισχύει σήμερα, δηλαδή η αύξηση είναι κατά 400 άτομα ή ποσοστό 42.9%! Αυτό για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υποστελέχωσης εξαιτίας των μνημονίων σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία, οι υπηρεσίες πολεοδομίας, οι τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Παράταση για τέλη
Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που δίνει παράταση, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, στην προθεσμία μέσα στην οποία μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να υποβάλουν στο Δήμο τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να απαλλαγούν από τα αναλογούντα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαγραφή των οφειλών από τυχόν επιβληθέντα μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης τέλη. Με τη νέα ρύθμιση οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν τη διαγραφή των οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού όχι μέχρι 18 Ιουλίου 2018, όπως προέβλεπε ο νόμος 4555/18, αλλά μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στον οικείο Δήμο. Επιπλέον, επεκτείνεται και στα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ η δυνατότητα διαγραφής οφειλών που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες τους για τέλη καθαριότητας και φωτισμού μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας ρύθμισης. Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα των ΟΤΑ παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις του ΥΠ.ΕΣ..