Αίτηση στον ΕΦΚΑ πρέπει να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι

on .

HLIKIOMENOI LOGARIASMOI

• Αίτηση προς τον ΕΦΚΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά, προκειμένου να μη χάσουν χρήματα, εξαιτίας του επανυπολογισμού των συντάξεων.
Σύμφωνα με την «Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους» (ΕΝΥΠΕΚΚ) η αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεται από όλους όσους έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.
Αν δεν κάνουν αίτηση-ένσταση τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται σιωπηρώς τον επανυπολογισμό της σύνταξης και συμφωνούν με το ποσό που τους καταβάλλεται κάθε μήνα, ακόμη και αν υπάρχουν λάθη και παράνομες κρατήσεις.
Για όσους έχουν θετική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη παίρνει συμπλήρωμα για να μην πέσει πιο κάτω από την παλιά, η αίτησή τους επιτρέπει να διεκδικήσουν και αναδρομικά παράνομων μειώσεων του 2019.
Όσοι έχουν αρνητική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την παλιά, και για το λόγο αυτόν πήραν αύξηση που μοιράζεται ισόποσα από φέτος και για μια πενταετία, έχουν συμφέρον να πληροφορηθούν με την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός και αν η αύξηση που τους βγήκε θα έπρεπε να είναι αυτή που παίρνουν ή και μεγαλύτερη.

* * *
• Το υπόδειγμα αίτησης (δημοσιεύεται στη συνέχεια) συνέταξε η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ, υπό τη Διεύθυνση του εξειδικευμένου επιστήμονα και μέλους της Ιωάννη Αντωνιάδη.