Υπόμνημα με 15 σημεία για τον πρωτογενή τομέα της Άρτας

on .

arta

• Σημαντικά ζητήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Άρτας παρουσίασε και κατέθεσε σε υπόμνημα προς την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο Δήμαρχος Αρταίων. Η Επιτροπή συνεδρίασε στην Άρτα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, ο οποίος είναι και μέλος της.
«Ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα έχει παρόν και ως Δημοτική Αρχή εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για να έχει ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή, αλλά και η συνεδρίασή της στην Άρτα αποσκοπεί στο να αναδείξουμε τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και να τα θέσουμε υπ όψιν του ανώτατου οργάνου των Δήμων, ώστε στη συνέχεια αυτό να πιέσει τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους...» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αρχή της εισήγησής του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

15 σημεία
Ο Δήμαρχος κατέθεσε υπόμνημα με 15 σημεία που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της Άρτας. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος ζητά:
-Η ΚΕΔΕ να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για να μειωθούν οι φόροι για όλους όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο κλάδος, να ασχοληθούν όλο και περισσότεροι νέοι και έτσι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.
- Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Διαχείριση Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών), με την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών (Δ/νσεις Δασών, Δ.Α.Ο.Κ. Περιφερειακών Ενοτήτων, κλπ.) και η συγκρότηση μικτών κλιμακίων για την περισυλλογή των ζώων, ώστε να καταστεί εφικτή και η μετέπειτα διαχείρισή τους.
- Η άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ζώων, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή τους η οποία προϋποθέτει έργα ποτισμού των ζώων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ το μεγαλύτερο όφελος που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι η αύξηση των επιλέξιμων (κατά Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) βοσκήσιμων εκτάσεων.
- Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές τόσο του ξένου γάλακτος, όσο και του γάλακτος σε μορφή σκόνης, σε βάρος της ελληνικής ΦΕΤΑΣ και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων.
- Η υποχρεωτική ένταξη όλων των Δήμων σε προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και η λειτουργία διαδημοτικών καταφυγίων...
- Η χρηματοδότηση για τις ασφαλτοστρώσεις των αγροτικών δρόμων, μέσω ένταξης των έργων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)...
- Η ΚΕΔΕ να στηρίξει το αίτημα χρηματοδότησης για κατασκευή νέων και συντήρηση υφιστάμενων ομβροδεξαμενών στις ορεινές περιοχές του Δήμου Αρταίων.
- Μείωση του κόστους λειτουργίας των αντλιοστασίων για την άρδευση των καλλιεργειών. Προτείνεται η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω οικονομικής ενίσχυσης και κρατικής χρηματοδότησης.
- Η χρηματοδότηση ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό που θα εστιάζει στην περιβαλλοντική «θωράκιση» και στην ανάπτυξη του Κόλπου, αλλά και των περιοχών πέριξ αυτού.
- Άμεση πληρωμή των αγροτών από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.