Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις...

on .

KARAGIANNHS 3 3 2019

Τις προτάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσαν ο Πρόεδρος Κων. Τσιμπίκης και η Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, κατά την συνάντηση που είχαν με τον κυβερνητικό βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν: «μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η χώρα πρέπει να κινηθεί στον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και εκείνων των παρεμβάσεων που θα φέρουν επενδύσεις και κατά συνέπεια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ».
Τα μέλη της Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος ζητούν, μεταξύ άλλων:
• ένα φορολογικό σύστημα σταθερό, δίκαιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τονίζοντας ότι «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα, που αυξήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με χώρες με παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Η μείωσή του πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».
• ένα ασφαλιστικό σύστημα αποτελεσματικό, κεφαλαιοποιητικό, «με επιλογή ασφαλιστικών εισφορών τριών επιπέδων, μη συνδεδεμένων με το εισόδημα του ασφαλισμένου, όπου ο ασφαλισμένος θα επιλέγει την ασφαλιστική κλάση στην οποία επιθυμεί να υπαχθεί».
• την επιβεβλημένη έναρξη έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων που θα καταχωρούνται αυτόματα ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και ως δαπάνη στα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη.
• την αναγκαία εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων και η ταχύτερη απονομής δικαιοσύνης.
Ο Ι. Καραγιάννης
Ο κ. Καραγιάννης, από την πλευρά του ενημέρωσε τα μέλη του ΟΕΕ σχετικά με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο νόμου για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τονίζοντας ότι: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίξει παραγωγικούς μετασχηματισμούς, εξειδικεύσεις και πρότυπα επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της ανάπτυξης, αφού θα συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση σύνθετων αναπτυξιακών προγραμμάτων με τη συνεργασία του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης».