Τα Γιάννενα στην 5η θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων ελληνικών προορισμών

on .

MOLOS KARABAKI KOSMOS

• Το τουριστικό άλμα που επιτυγχάνει η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια και στο οποίο αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Πρωινό Λόγο» του Σαββατοκύριακου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία κατατάσσουν την περιοχή μας όχι μόνο ανάμεσα στις δημοφιλέστερες της χώρας, αλλά κορυφαία στις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού στους επισκέπτες!
Οι τοπικοί φορείς, μετά την ολοκλήρωση των δυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων (Εγνατία και Ιόνια), δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο να καταστεί η περιοχή μας προορισμός 12 μήνες το χρόνο, γι’ αυτό και μαζί με τους επαγγελματίες συντονισμένα προχωρούν σε δράσεις προβολής και εξωστρέφειας της Ηπείρου.

Παίρνει «άριστα»!
Φυσικά το ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνο το να προσελκύει η Ήπειρος όλο και μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά αυτοί να μένουν ευχαριστημένοι από την παραμονή τους εδώ, έτσι ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές της περιοχής μας για να την επιλέξουν στη συνέχεια και άλλοι. Και σ’ αυτό φαίνεται πως τα πηγαίνουμε πολύ καλά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η Ήπειρος σε πολλούς δείκτες έχει καταφέρει να φθάσει στην κορυφή, αφήνοντας πίσω άλλες «παραδοσιακά» σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Ιανουάριο, τα Γιάννενα συγκαταλέγονται στους 10 κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς (5η θέση) και μάλιστα είναι η μόνη πόλη που παρουσίασε βελτίωση, ενώ στην 9η θέση βρέθηκε το γραφικό ορεινό Μέτσοβο.

Ψηλά στους δείκτες
Στην μελέτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων, με την Ήπειρο να κατέχει την πρώτη θέση ικανοποίησης για την Ηπειρωτική Ελλάδα με ποσοστό 91,4% και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 86,8%, η Αττική με 86,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 86,2%, η Στερεά Ελλάδα 85,3% και η Πελοπόννησος με 85,2%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Θεσσαλία με 85%.
Στο κριτήριο της καθαριότητας και πάλι η Ήπειρος σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση με 95,4%. Ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη 94,5%, οι Κυκλάδες 93,7%, η Πελοπόννησος με 92,7% και η Θεσσαλία με 92,5%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%.
Η Ήπειρος συνεχίζει να ξεχωρίζει, αφού και στο κριτήριο της τοποθεσίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση με το εντυπωσιακό 97,7% και ακολουθούν η Θεσσαλία με 91,7%, οι Κυκλάδες 91,1% και η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 90,1%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%.
Με το πολύ υψηλό 96,% η Ήπειρος είναι πρώτη και στο κριτήριο της εξυπηρέτησης, ενώ ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 95,1% και οι Κυκλάδες με 92,5%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία 90,1% και στην πέμπτη θέση το Βόρειο Αιγαίο με 88,9%. Ακολουθούν η Κρήτη με 88,5%, η Στερεά Ελλάδα με 88,3% και η Κεντρική Μακεδονία με 88,1%.
Τα στοιχεία επιφυλάσσουν μια ακόμη πρωτιά για την περιφέρειά μας κι αυτή είναι στην κατηγορία σχέση ποιότητας - τιμής, όπου η Ήπειρος προηγείται με 91,1% και ακολουθούν Αν. Μακεδονία και Θράκη με 90,5% και οι Κυκλάδες 88,3%.
Αλλά και στην κατηγορία δωματίου η Ήπειρος κατατάσσεται πρώτη με 89,8%, ακολουθούν οι Κυκλάδες με 88,6% και στη συνέχεια η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 88,4%.

* * *
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αν και πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Τα βήματα που έχει κάνει η Ήπειρος στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει βασικό «μοχλό» της τοπικής οικονομίας, είναι πολλά και σημαντικά. Αρκεί η προσπάθεια να συνεχιστεί συντονισμένα, έτσι ώστε η περιοχή μας να «πρωταγωνιστεί» σταθερά τα επόμενα χρόνια στον εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο τουριστικό «χάρτη».