Είκοσι κατηγορούμενοι για την πυρκαγιά στο Μάτι

on .

PYRKAGIA ATTIKH AYTOKINHTA

• Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.
Οι εισαγγελικές αρχές έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων για:
- Εμπρησμό από αμέλεια,
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος για
- Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη ποινή μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια.
Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής καθώς και κατά της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Αγωγές από το γραφείο Αντ. Φούσα
Από τη Δικηγορική Εταιρεία του Αντώνη Φούσα και των Συνεργατών του κατατέθηκαν χθες τέσσερις αγωγές από συγγενείς αντίστοιχων θυμάτων της πυρκαγιάς του περυσινού καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική.
Οι αγωγές αυτές στρέφονται κατά 1) Του Ελληνικού Δημοσίου, 2) Της Περιφέρειας Αττικής και 3) Του Δήμου Μαραθώνος ή Ραφήνας, για σοβαρές παραλείψεις των οργάνων τους, συνεπεία των οποίων, πέραν των άλλων, βρήκαν τραγικό θάνατο 100 συνάνθρωποί μας.
Η εκδίκαση των εν λόγω αγωγών θα γίνει από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, σε δικάσιμο που θα ορισθεί από το Δικαστήριο και θα κλητευθούν όλοι οι διάδικοι.